Απέπλευσε η Φρεγάτα Ύδρα για συμμετοχή στην Επιχείρηση «Ειρήνη»

Φρεγάτα «ΥΔΡΑ»-πλοίο
Φρεγάτα Ύδρα

Με σημερινή του ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ, ενημερώνει ότι: “Την Τρίτη 12 Μαΐου 2020 η Φρεγάτα «ΥΔΡΑ» απέπλευσε από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΙΡΗΝΗ». Το Πολεμικό Ναυτικό θα αναπτύξει και οργανικό ελικόπτερο, καθώς και ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα για εκτέλεση νηοψιών.

Η Φρεγάτα «ΥΔΡΑ» θα παραμείνει για σύντομο χρονικό διάστημα στο Ναύσταθμο Κρήτης για προετοιμασία στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), και στη συνέχεια θα ενταχθεί στην επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» στο τέλος Μαΐου 2020″.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί εκτός από την αποστολή φρεγάτας, να διαθέσει και αεροσκάφος επιτήρησης, ενώ παραχωρεί και τη Σούδα ως «προκεχωρημένο φυλάκιο», αλλά και ως κόμβο συγκέντρωσης και «διανομής» κατόπιν σε άλλες ευρωενωσιακές χώρες προσφύγων και μεταναστών που θα περισυλλέξουν τα πλοία της επιχείρησης στην ανοικτή θάλασσα. Η Ελλάδα επίσης, ως «καλό παιδί» της ΕΕ, πρόκειται να αναλάβει την διοίκηση της ναυτικής δύναμης εκ περιτροπής με την Ιταλία, «παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει» όπως έχει δηλώσει ο υπουργός άμυνας.  

Όπως έχει γράψει το ALT.GR, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ (EUEA), ήδη από τις 4/5/2020 στην αποστολή επιχειρεί η γαλλική φρεγάτα «Jean Bart», καθώς και αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης, από το Λουξεμβούργο.


Η πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας κλιμακώνεται

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, μπλέκει για μια ακόμη φορά βαθύτερα τη χώρα και τις ένοπλες δυνάμεις της σε νέες επικίνδυνες αποστολές. Έτσι για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, δίνει χέρι βοηθείας στην εξυπηρέτηση μεγάλων ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων, στη μοιρασιά του πλούτου που ανήκει στον Λιβυκό λαό. Μια τέτοια επιχείρηση στρέφεται πρώτα και κύρια ενάντια στους λαούς της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση των ανταγωνισμών και του κίνδυνου μιας πολεμικής σύρραξης των ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, σε αντιπαράθεση με την Κίνα και την Ρωσία, για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου της περιοχής.

Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές αντί να είναι ευλογία για τους λαούς της περιοχής γίνονται κατάρα, είτε όταν βρίσκονται στα χέρια, είτε όταν γίνονται στόχος μιας χούφτας καπιταλιστών που δε διστάζουν σε τίποτα για τον έλεγχό τους. Το ζήτημα είναι οι εργαζόμενοι και συνολικά οι λαοί της Ευρώπης να διαχωρίσουν τα συμφέροντά τους από τα συμφέροντα των κρατών τους και να προβάλουν τα δικά τους, να γίνουν κυρίαρχοι της ζωής τους.

Να μη χρησιμοποιηθούν τα εδάφη της χώρας μας, όπως η βάση της Σούδας, και οι Ένοπλες Δυνάμεις για την συμμετοχή σε τέτοιες επιχειρήσεις. Όχι μόνο δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι, αντίθετα γινόμαστε στόχος.


Η φρεγάτα ΥΔΡΑ

Η Φρεγάτα Ύδρα είναι το πέμπτο πλοίο που φέρει αυτό το όνομα στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι φρεγάτα γερμανικής κατασκευής τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ. Είναι η πρώτη φρεγάτα του τύπου και καθελκύσθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας τον Ιούνιο του 1991 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο του 1992.  Αν και 28 ετών, αποτελεί μία από τις νεότερες, μεγάλες μονάδες κρούσεως του Ελληνικού ΠΝ.

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΦΡΕΓΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ ‘MEKO – HN200’

Διαστάσεις: 117/14,8/6 μέτρα
Εκτόπισμα: 3.350 τόνους
Πρόωση: CODOG (Combined Diesel Or Gas) 2 αεροστρόβιλοι LM2500 και 2 diesel MTU20V
Ταχύτητα: 30 κόμβοι
Πλήρωμα: Δυνατότητα Ενδιαιτήσεως 220 ατόμων
Οπλισμός: 1 πυροβόλο 5 ιντσών/54, 2 συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, 8 Κ/Β Ε/Ε Harpoon, 16 Κ/Β Ε/Α ESSM (Envolved Sea Sparrow Missile) , 2 τριπλούς Τ/Λ Mk32, εκτοξευτής ΗΝ αντιμέτρων και ανάλογο ΗΝ εξοπλισμό. Δύναται να μεταφέρει ένα Ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk.

Δείτε ακόμα...