Ευρωενωσιακός έλεγχος στην Κεντρική Μεσόγειο ή αλλιώς EUNAVFOR MED “IRENE”

Βολή από πυροβόλο Φρεγάτας
Πηγή: Eurokinissi

Δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά της η κυβέρνηση της ΝΔ για την απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ο αποκλεισμός – έλεγχος της Κεντρικής Μεσογείου. Η πολεμική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη ξεκινά τον Απρίλη. Το όνομα αυτής είναι… “IRINI” και ολόκληρο EUNAVFOR MED “IRINI”. Το πρόσχημα αυτή τη φορά είναι η επιτήρηση, από θαλάσσης και αέρος, του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί τους ξεριζωμένους

Γιατί τέτοια πρεμούρα από την κυβέρνηση άραγε; Μα γίνεται να ξεχνάμε την «γεωστρατηγική αναβάθμιση». Τη «νέα Μεγάλη Ιδέα» τη αστικής τάξης. Το αφήγημα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ έχει συνέχεια. Εδώ η ΝΔ δεν παρέλαβε «καμμένη γη». Ήταν όλα στρωμένα κι έτοιμα.

Τι χρειάστηκε να κάνει επιπρόσθετα η ΝΔ; Να θυμηθεί πως κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο; Εργαλειοποίησε τους ξεριζωμένους, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες. Όπως ακριβώς ο Ερντογάν στον Έβρο δηλαδή. Καλέσαμε, έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, το ΝΑΤΟ να συμβάλλει στην προστασία του Αιγαίου από τα κύματα προσφύγων και τους δουλεμπόρους. Η ΝΔ το πήγε το παραμύθι ακόμη παραπέρα. Προσφέρθηκε να μεταφέρει στην Ελλάδα – μάλλον στην Κρήτη – όποιον ξεριζωμένο πιάνουν έξω από τον κόλπο της Σύρτης. Κι άλλες αποθήκες ψυχών στην Ελλάδα. Κι άλλοι εγκλωβισμένοι. Ξεριζωμένοι από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Λιβύη που προκαλεί η ίδια η ΕΕ. Άλλωστε περιμένουν κύματα προσφύγων κι από πιο βαθιά στην Αφρική. Από τις Υπο-σαχάριες χώρες (Σαχέλ). Στην ίδια Σύνοδο αποφάσισαν την αποστολή στρατευμάτων και στο Μάλι. Από πίσω και ο Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση της ΝΔ σπέρνει ανέμους. Αποφασίζει και μάλιστα με υπερβάλλον ζήλο, τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ.

Χωρίς ντροπή, μάλιστα, οι κυβερνητικοί κύκλοι δεν διστάζουν να αναποδογυρίσουν την πραγματικότητα των ιμπεριαλιστικών παζαριών ΕΕ – ΝΑΤΟ με την Τουρκία. Λένε τώρα πως «η ενεργοποίηση της αποστολής θα διευρύνει την παρουσία ευρωπαϊκών δυνάμεων σε μια περιοχή όπου παρατηρείται αυξημένη αστάθεια λόγω και της συνεχιζόμενης τουρκικής παραβατικότητας»!

Επιχείρηση πετρέλαιο της Λιβύης ή αλλιώς “IRINI”

Την άμεση ανάπτυξη – από τις 31/3 – της ιμπεριαλιστικής αποστολής της ΕΕ, με πρόσχημα την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη χώρα, αποφάσισαν την Πέμπτη στο συμβούλιό τους οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών – μελών της ιμπεριαλιστικής ένωσης (πρέσβεις – COREPER).

Αφού λοιπόν διέλυσαν μια χώρα ολόκληρη πριν δέκα χρόνια. Αφού οργάνωσαν εμφύλιο πόλεμο. Αφού άρμεξαν το πετρέλαιό της. Τώρα τι κάνουν; Έρχονται να επιτηρήσουν το εμπάργκο όπλων. Ότι έκαναν και μέχρι πέρσι με την επιχείρηση «Σοφία». Γιατί τώρα; Γιατί οι «στρατάρχες» (Σάρατζ και Χαφτάρ) βάλανε σε κίνδυνο την ροή των πετρελαιοπηγών κι αγωγών με τη φαγωμάρα τους. Αλλά πως να την πουν την επιχείρηση; «Επιχείρηση Λιβυκό Πετρέλαιο»; Δεν θα ταίριαζε στην Ευρωπαϊκή κουλτούρα.

Η πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας κλιμακώνεται

Τέλος η Ελλάδα θα συμμετάσχει με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και με επιτελικά και υποστηρικτικά μέσα – πιθανά από Κρήτη. Η πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό. Στόχος, προγεφύρωμα, προκεχωρημένο φυλάκιο, αποθήκη ψυχών, μεντεσές… Αυτός είναι ο ρόλος για την Ελλάδα που της αναθέτουν οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Για τ αφέντη το ψωμί;

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...