Απέπλευσε η Φρεγάτα “ΥΔΡΑ” για τα ΗΑΕ

Φρεγάτα Υδρα

Την Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2021, η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΥΔΡΑ απέπλευσε από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, με προορισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις επ’ ευκαιρία των “Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού IDEX & NAVDEX 2021”, που θα λάβουν χώρα στο Abu Dhabi National Exhibition Centre, από την Κυριακή 21 έως την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021.

Η συμμετοχή της Φ/Γ ΥΔΡΑ στις εκδηλώσεις στο Abu Dhabi, εντάσσεται στην ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων με τα ΗΑΕ. Θυμίζουμε οτι σε στρατιωτικό επίπεδο υπογράφθηκε, την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 το Πρωτόκολλο Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) μεταξύ των δύο χωρών, για το έτος 2021 (Military Cooperation Program – MCP 2021). Οι υπογραφές μπήκαν επί της Κορβέτας BAYNUNAH, που είχε καταπλεύσει στον λιμένα του Πειραιά αμέσως μετά τη συμμετοχή της στην άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ-10.

Πέραν της υπογραφής του ΠΣΣ, η στρατηγική συνεργασίας Ελλάδας και ΗΑΕ ενισχύθηκε περαιτέρω εντός του 2020 και στις αρχές του 2021, σε στρατιωτικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων και:

  • Με τις δυο επισκέψεις στην Ελλάδα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ)
  • Την ανάπτυξη τεσσάρων αεροσκαφών F-16 με το ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό στη Σούδα
  • Τη συμμετοχή των ΗΑΕ για πρώτη φορά στην Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ – 10
  • Με την υπογραφή συμφώνου εκμίσθωσης έκτασης 90 στρεμμάτων του Στρατοπέδου «ΕΠΙΛΑΡΧΟΥ ΜΕΛΛΙΔΗ» στον Αυλώνα. Το τελευταίο θα χρησιμοποιηθεί από τα ΗΑΕ, για τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας προσωπικού τους, που θα εκπαιδεύεται στην ΕΑΒ.

Ενταγμένες στα γεωπολιτικά σχέδια ΗΠΑ – Ισραήλ

Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή. Επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της ελληνικής αστικής τάξης έναντι άλλων τοπικών και περιφερειακών δυνάμεων. Τέτοιου είδους εξελίξεις, όπως και προηγούμενες συμφωνίες με άλλα κράτη και Οργανισμούς, όπως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν υπηρετούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Επιπλέον, οι κινήσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προς τη Δύση με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ, έχει δημιουργήσει αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Κοινή Δήλωση των δυο χωρών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στα ΗΑΕ είναι χαρακτηριστική. Ένα τμήμα της Δήλωσης καλύπτει όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή με τη γνωστή φρασεολογία: «Οι δύο κυβερνήσεις εκφράζουν ανησυχία για την εξαγωγή τρομοκρατίας και εξτρεμισμού στην ευρύτερη περιοχή». Τονίζεται επίσης: «…επαναδιατυπώνουν την κοινή τους δέσμευση για πάταξη της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού σε όλες του τις μορφές και καλούν τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει σθεναρά αυτή την απειλή».

Παράλληλα η Ελλάδα επιχειρεί να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά παίζοντας το ρόλο του μεσάζοντα. Η Αθήνα «δεσμεύεται να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, συμβάλλοντας ώστε να ενισχυθούν οι ιστορικοί και φιλικοί δεσμοί μεταξύ των ΗΑΕ και της ΕΕ».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μάλιστα διαβεβαίωσε ότι «στο πλαίσιο της ΕΕ, η Ελλάδα προτάσσει την ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων – ιδίως της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού – ενώ υποστηρίζει σθεναρά τη διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας των ΗΑΕ με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Με πληροφορίες από: ΓΕΕΘΑ

Δείτε ακόμα...