Απεργία σε μεγάλα λιμάνια της Γερμανίας για δουλειά με δικαιώματα

Από πρόσφατη διαδήλωση απεργών λιμενεργατών στο Αμβούργο

Στη Γερμανία, λιμενεργάτες στα μεγάλα λιμάνια της Βόρειας Θάλασσας, όπως το Αμβούργο, απήργησαν στις 14 και 15 Ιούλη (τον Ιούνη είχε γίνει και άλλη 24ωρη απεργία), παρά τις προσφυγές πολλών εργοδοτών για να κηρυχθούν παράνομες οι κινητοποιήσεις τους. Οι εργάτες ζητούν αυξήσεις μισθών 14%, σε διαπραγματεύσεις που αφορούσαν περίπου 12.000 εργαζόμενους από 58 εταιρείες σε Αμβούργο, Κάτω Σαξονία και Βρέμη.

Στο Αμβούργο έγινε και διαδήλωση, με συμμετοχή περίπου 5.000 απεργών, με συνθήματα όπως «Σταματήστε το τέρας του πληθωρισμού!» και «Εμείς είμαστε το λιμάνι!» Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, στην απεργιακή κινητοποίηση χαιρετισμούς έστειλαν λιμενεργάτες από την Ολλανδία και την Ιταλία. Ακόμα, από εργαζόμενους στον κλάδο της Υγείας, αλλά και μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως το εργοστάσιο της «Airbus» στο Finkenwerder, που έγιναν δεκτοί με θερμά χειροκροτήματα.

Οι κινητοποιήσεις έχουν πιέσει την εργοδοσία η οποία ανησυχεί για τον ευρύτερο αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στην αγωνιστική αφύπνιση κι άλλων εργαζομένων. Ο επικεφαλής της Ενωσης των μεγαλοεργοδοτών της χώρας, Rainer Dulger, δήλωσε – σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ – πως χρειάζεται να κηρυχτεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ακόμα και με περιορισμούς στο δικαίωμα στην απεργία, όπως πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, κινητοποιήσεις οργανώνονται και στον κλάδο του Τουρισμού, όπου παρά τα μεγάλα κέρδη οι εργοδότες επιμένουν σε μισθούς πολύ χαμηλούς. Μεταξύ άλλων, στην Ιταλία, η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB) έχει προγραμματίσει διαδήλωση στο Forte dei Marmi, παραλία κοντά στη Φλωρεντία, με σύνθημα: «Δεν λείπει η θέληση για εργασία, αλλά η εργασία με μισθό και δικαιώματα».

Σημειωτέον, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου θησαυρίζουν, για όλο και περισσότερους εργαζόμενους της Ευρώπης η αναψυχή γίνεται άπιαστο όνειρο. Ακόμα και τα στοιχεία της ξεπουλημένης Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων κατέγραψαν ότι πάνω από 38 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ δεν μπορούν να διασφαλίσουν διακοπές ούτε μιας βδομάδας, αν και εργάζονται

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...