Απο-φασίζομεν και διατάσσομεν!

Κ. Μητσοτάκης και Μ. Χρυσοχοΐδης στη συζήτηση στη Βουλή του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων
Φώτο Αρχείου / Κ. Μητσοτάκης και Μ. Χρυσοχοΐδης στη συζήτηση στη Βουλή του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων / Πηγή: Eurokinissi

Εκδόθηκε η απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη με την οποία απαγορεύονται οι υπαίθριες δημόσιες συναθροίσεις τεσσάρων ατόμων και άνω «καθ΄ άπασαν την επικράτειαν» από ώρα 6 σήμερα πρωί της Κυριακής μέχρι ώρα 9 μ.μ. της Τετάρτης  18 Νοέμβρη.

Με την απόφαση αυτή απαγορεύονται ουσιαστικά οι συγκεντρώσεις και οι πορείες για το γιορτασμό της επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για μια αντισυνταγματική απόφαση, αφού ο περιορισμός των υπαίθριων δημόσιων συναθροίσεων ρυθμίζεται  απευθείας από το άρθρο 11 του Συντάγματος και αφορά αποκλειστικά σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια ή σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή. Η επίκληση στην απόφαση των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είναι εκτός των συνταγματικών περιορισμών.

Η απόφαση αυτή επαναφέρει στις μνήμες μας τη σκοτεινή εποχή του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» όταν είχε καταλυθεί η αστική συνταγματική τάξη στη χώρας μας. Τόσο η διάρκεια ισχύος της απόφασης, όσο και οι αυστηρότερες ποινές που προβλέπονται για τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες, δείχνουν το ιδιαίτερο μίσος της κυβέρνησης και των μηχανισμών καταστολής για ότι εξακολουθεί να συμβολίζει η εξέγερση του Πολυτεχνείου. 

Ο λαός μας, όπως και στις 17 Νοέμβρη του 1973, παρά τις απαγορεύσεις, τις απειλές και την τρομοκρατία, γνωρίζει να βαδίζει οργανωμένα στο δρόμο του αγώνα και να διατρανώνει την αντίθεσή του στον ιμπεριαλισμό, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τη βούλησή του για μια κοινωνία με ψωμί, παιδεία, υγεία, ελευθερία για όλους, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Γ.Π.

Δείτε ακόμα...