Αποκλεισμός με θετικό πρόσημο

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΣΟΥΗΔΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ
Πηγή: Eurokinissi

Η Ελλάδα πρακτικά αποκλείστηκε από το Μουντιάλ. Πάλεψε με όλες της τις δυνάμεις και τα έδωσε όλα στη Στοκχόλμη. Δύο ατομικά λάθη οδήγησαν στην ήττα. Αλλαγές στην ομάδα δεν πρέπει να γίνουν. Στο μυαλό των οπαδών, σίγουρα.

Ο αγώνας

Από το πρώτο λεπτό, η νεανική και δημιουργική εθνική δεν φοβήθηκε στην έδρα των Σκανδιναβών. Ήξερε πού και πώς να επιτεθεί, αλλά και με ποιο τρόπο. Η γαλανόλευκη επιβλήθηκε και έλεγξε το ματς. Οι άμεσοι και εξαιρετικοί συνδυασμοί των παικτών συνεχίστηκαν. Κατάφεραν έτσι να διατηρηθεί η κατοχή, μαζί με την προσαρμογή της τακτικής (περισσότερη ανάπτυξη από τα πλάγια και ψηλές σέντρες από αυτά).

Η ελληνική άμυνα ήταν σταθερή και οι παίκτες ακλόνητοι στις θέσεις τους. Επιτυχημένα μάρκαραν σε ένας εναντίον ενός pressing τους ψηλότερους και γρηγορότερους Σουηδούς. Η αλληλοκάλυψη που διευκολύνεται από το 3-4-3 έδωσε ακόμα περισσότερες λύσεις όταν η Ελλάδα υπερασπιζόταν την εστία της. Παράλληλα, έγινε αντιληπτό ότι οι τακτικές της Σουηδίας αναλύθηκαν σωστά, αφού σε κάθε επίθεσή της, κάποιος επιτιθέμενος θα έμενε αμαρκάριστος, αλλά δεν θα μπορούσε, αν έπαιρνε τη μπάλα, να κάνει απολύτως τίποτα.

Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τον προηγούμενο αγώνα, ο Μασούρας είχε την δυνατότητα να παίξει πιο ελεύθερα και έτσι, δημιούργησε ευκαιρίες. Ένα σουτ του και μια κεφαλιά του Παυλίδη που βρήκαν στο δοκάρι, θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς τον ρου του αγώνα.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΣΟΥΗΔΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ
Πηγή: Eurokinissi

Από την άλλη πλευρά, οι Σουηδοί παρουσιάστηκαν μουδιασμένοι μέσα στην έδρα τους. Εκμεταλλεύτηκαν σωστά τα δύο ατομικά λάθη και έτσι διαμόρφωσαν το σκορ (2-0). Οι υπόλοιπες ευκαιρίες που έκαναν ακολούθησαν το πρώτο γκολ, το οποίο ήταν το σημείο που κάμφθηκε το ηθικό των Ελλήνων. Για τα 70 πρώτα λεπτά, η επιθετική της γραμμή δεν υπήρχε μέσα στο γήπεδο.

Η επόμενη μέρα

Φυσικά τώρα, η Ελλάδα πρέπει να στοχεύσει στην πρόκριση στην Γερμανία το 2024 για το Euro. Έτσι κι αλλιώς, μόνο με θαύμα θα ταξιδέψει στο Κατάρ, κάτι που λογικά δεν θα γίνει.

Η σημερινή εθνική, δημιουργημένη και χτισμένη από τον Van ‘t Schip, κάνει τα –όχι πια δειλά- πρώτα της βήματα. Φορά με τη φορά δένεται όλο και περισσότερο και οι ποδοσφαιριστές προσπαθούν σκληρότερα, καθώς έχουν αποκτήσει ομοιογένεια και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Αν λοιπόν, αυτή η νέα προσπάθεια χρειάζεται χρόνο, τότε δεν συμφέρει κανέναν να μην της δοθεί. Εν προκειμένω, η βιασύνη θα καταστρέψει το πειρατικό, όπως πολλές φορές έχει συμβεί με ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν. Κανένα θερμοκήπιο δεν αλλάζει αγρότες επειδή αργούν να βγουν τα φρούτα. Απλά περιμένουν περισσότερο.

Ο Ολλανδός τεχνικός απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και την αγάπη των παικτών του, άρα μια αποχώρηση θα έχει και συναισθηματικές επιδράσεις, πέραν των τακτικών. Αυτοί έχουν δει και πιστέψει στο όραμά του. Η αλλαγή τεχνικού μπορεί να επαναφέρει στην ομάδα αποσταθεροποιητικούς παράγοντες που τα τελευταία χρόνια διέλυσαν τα αποδυτήρια, τα οποία επιτέλους φαίνονται ενωμένα. Είναι αναγκαίο και απαραίτητο να μείνει ο Van ‘t Schip.

Και οι γνωστοί

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΣΟΥΗΔΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ
Πηγή: Eurokinissi

Θα επρόκειτο για ξεκάθαρη περίπτωση αυτοκαταστροφικών τάσεων, αν το οπαδικό όφελος δεν υπήρχε στη μέση. Οι οπαδοί που επιζητούν διακαώς την επιστροφή αυτών που έφερναν ισοπαλίες με το Λιχτενστάιν και ήττες με τα Φερόε, όπως έχουμε ξαναπεί, αποτελούν τον μεγαλύτερο εχθρό της ομάδας.

Δεν γίνεται να τα έχουμε όλα μαζί. Αν μια φορά ακούσουμε αυτούς που θα στείλουν την εθνική σε τελική φάση διοργάνωσης, τότε πρέπει να παραμείνει ο ίδιος προπονητής. Εφόσον αυτό τους ικανοποιεί, δεν γίνεται να επικροτείται το έργο τους, να αγνοείται ο λόγος τους και να αποδοκιμάζεται ο προπονητής. Εξάλλου, από αυτόν λαμβάνουν οδηγίες. Τα μικροδιοικητικά συμφέροντα, όπως δεν έκαναν ποτέ, έτσι και τώρα δεν θα βοηθήσουν σε τίποτα την γαλανόλευκη.

Παρότι πρέπει, οι οπαδοί δεν θα αλλάξουν μυαλό. Δεν θα στηρίξουν την, απαραίτητη για μια νέα ομάδα, σταθερότητα, απλά και μόνο για να αγωνιστούν οι παίκτες που προτιμούν οι πρόεδροι των ομάδων τους. Θα γυρίσουν λοιπόν εναντίον της Εθνικής, όπως ήδη κάνουν.

Εν τέλει, η Ελλάδα έπαιξε φιλότιμα, μα δυστυχώς έχασε. Επειδή όταν βγαίνει μια παρανυχίδα δεν γίνεται να κόψεις το χέρι, η παραπάνω προσπάθεια πρέπει να ανταμειφθεί και να αξιοποιηθεί το κλίμα των αποδυτηρίων, όχι να τσακιστεί με αποφάσεις εκ των άνω. Η σταθερότητα είναι το κλειδί που θα οδηγήσει στην πρόκριση στην Γερμανία.

Ευθύμης Κώτσης

Δείτε ακόμα...