Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Ανταλλαγή κρατουμένων με χάρτες ναρκοπεδίων

Οι 15 Αρμένιοι αιχμάλωτοι στρατιώτες από τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που παρέδωσε το Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία στις 19/6/2021, Πηγή φώτο Twitter

Στην απελευθέρωση 15 Αρμένιων στρατιωτών αιχμαλώτων από τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το περασμένο φθινόπωρο προχώρησε το Σάββατο το Αζερμπαϊτζάν. Σε αντάλλαγμα η Αρμενία παρέδωσε χάρτες για 97.000 νάρκες που βρίσκονται στην περιοχή Αγκντάμ. Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν – Γεωργίας παρουσία εκπροσώπων της Γεωργίας.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ η Αρμενία υπενθύμισε ότι αντίστοιχους χάρτες είχε παραδώσει πριν από μήνες και στον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

Πάντως ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, ξεκαθάρισε πως η Αρμενία παρέδωσε μόνο ένα μικρό μέρος των χαρτών με ναρκοπέδια σε περιοχές που πέρασαν στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν και είναι έτοιμη για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Η περιοχή Αγκντάμ είναι μια από τις εφτά περιοχές που πέρασαν στο Αζερμπαϊτζάν μετά τη σύγκρουση και η εκκαθάριση των ναρκών στα εμπόλεμα εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ παραμένει ένα από τα βασικά μεταπολεμικά ζητήματα.

Δείτε ακόμα...