Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Νέο «μήνυμα» Πούτιν στην Τουρκία για την εμπλοκή της στη σύρραξη

Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με εκατοντάδες θύματα, ανάμεσά τους και άμαχοι.

Η παρουσία ξένων μαχητών από την Μέση Ανατολή υπήρξε ένα από τα θέματα της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της αρμενικής πλευράς, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία για την εμπλοκή της στη σύρραξη.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και εξέφρασαν την ανησυχία τους σε σχέση με τη συμμετοχή στις εχθροπραξίες μαχητών που ανήκουν σε μη νόμιμες οργανώσεις από την Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε έμφαση και πάλι στην αναγκαιότητα να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να ξεκινήσουν οι προσπάθειες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για την διευθέτηση της κρίσης, στο πνεύμα την κοινή δήλωσης της 1η Οκτωβρίου των προέδρων των χωρών που συμπροεδρεύουν στην ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ (Ρωσία, Γαλλία, ΗΠΑ)» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τις επαφές σε διάφορα επίπεδα.

«Ανοιχτή» σε συνομιλίες η Αρμενία

Σήμερα η Αρμενία εμφανίστηκε «ανοιχτή» σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην οποία συμπροεδρεύουν Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία και χαιρέτισε την κοινή ανακοίνωση των Προέδρων αυτών των χωρών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με άμεση διακοπή των εχθροπραξιών.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, τόνισε ότι η Ομάδα του Μινσκ είναι η μόνη πλατφόρμα συνομιλιών για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και ζήτησε να ανασταλεί η συμμετοχή της Τουρκίας στην Ομάδα.

Ο ίδιος σε συνέντευξη στη γαλλική «Le Figaro» κατήγγειλε, για ακόμη μια φορά, πως η Τουρκία στηρίζει τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με μαχητικά βομβαρδιστικά «F-16» (ακόμη και κατά περιοχών όπου βρίσκονται άμαχοι), drones και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, στρατιωτικούς συμβούλους καθώς και «μισθοφόρους και τρομοκράτες από τη βόρεια Συρία». «Εχουμε αποδείξεις γι’ αυτό», ισχυρίστηκε ο Αρμένιος πρωθυπουργός. «Επιθυμία της Τουρκίας είναι να ενισχύσει το ρόλο της και την επιρροή της στον νότιο Καύκασο και να αλλάξει με αυτόν τον τρόπο το status quo, που ισχύει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα», πρόσθεσε ο Πασινιάν.

Αζέροι βουλευτές σημείωσαν στη ρωσική εφημερίδα «Ισβέστια» ότι η έκκληση ΗΠΑ, Ρωσίας και Γαλλίας «από μόνη της δεν αρκεί» και ότι χρειάζονται εγγυήσεις» πως η Αρμενία θα σταματήσει την κατοχή και θα αποσυρθεί από τις 7 περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ που γειτνιάζουν με το Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...