Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Σύγκρουση με ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις

Συνεχίζονται οι σφοδρές και εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τις δύο πλευρές να υποστηρίζουν ότι προκάλεσαν εκατέρωθεν εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες και δημοσιεύοντας βίντεο με στρατιωτικά πλήγματα. Εκτός από τους εκατοντάδες στρατιώτες, δεκάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η κυβέρνηση της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι δύο Γάλλοι πολίτες, δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Le Monde», τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά του αζερικού πυροβολικού κατά της αρμενικής πόλης Μαρτουνί, ανατολικά της πρωτεύουσας Ερεβάν.

Αν η Τουρκία, που στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, εμπλακεί άμεσα και απροκάλυπτα στις εχθροπραξίες, υπάρχει ο κίνδυνος μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στον Νότιο Καύκασο, μια περιοχή όπου ανταγωνίζονται διάφορες δυνάμεις για τους ενεργειακούς δρόμους. Η Ρωσία, ως η μεγαλύτερη περιφερειακή δύναμη που διατηρεί σχέσεις με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, «ανησυχεί» όλο και περισσότερο για τον ρόλο της Τουρκίας, γεωπολιτικού ανταγωνιστή της.

Η Αρμενία έχει καταγγείλει πως η Τουρκία εμπλέκεται ήδη στρατιωτικά στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ άλλων και με μαχητικά «F-16», ενώ ο Ρώσος πρέσβης στην Αρμενία έχει μιλήσει για 4.000 Σύρους μισθοφόρους που έχει μεταφέρει η Τουρκία στην εμπόλεμη περιοχή.

Ο ηγέτης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Αραΐκ Αρουτιουνιάν, εκτίμησε πως οι σημερινές εχθροπραξίες διαφέρουν από εκείνες προηγούμενων ετών, λόγω της τουρκικής συμμετοχής στη σύγκρουση, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία θα απογοητευθεί και θα αποτύχει» και προβλέποντας ότι «ο πόλεμος θα είναι μακρύς».

Κρεμλίνο: «Ακραίος κίνδυνος λόγω της ανάπτυξης μαχητών από Συρία και Λιβύη»

Ο Ρώσος Πρόεδρος και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας – χωρίς να κατονομάζεται η Τουρκία – «επισήμαναν τον ακραίο κίνδυνο που αναδύεται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ λόγω της ανάπτυξης μαχητών από τη Συρία και τη Λιβύη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Επίσης, συζήτησαν τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, «κάτι που, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι Αρμενία και Ρωσία είναι «σύμμαχοι» στο «αμυντικό» στρατιωτικό σύμφωνο, Οργανισμό για τη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας.

Το θέμα συζητήθηκε και στην τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν – Μακρόν το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γαλλικής προεδρίας, οι δυο ηγέτες εξέφρασαν ανησυχία για την «αποστολή Σύρων μισθοφόρων από την Τουρκία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ». Την Πέμπτη ο Μακρόν αναφέρθηκε σε «πληροφορίες» που «αποδεικνύουν ότι μαχητές τζιχαντιστικών ομάδων από στη Συρία» βρίσκονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και σκόπευε να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, γιατί πρόκειται για εξέλιξη που «αλλάζει το παιχνίδι».

Επικοινωνία Λαβρόφ – Τσαβούσογλου

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν την Πέμπτη, υπογράμμισαν ότι είναι ανεπίτρεπτη η εμπλοκή στην διένεξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μαχητών από άλλες περιοχές, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «υπογραμμίστηκε η απαίτηση για σταθμισμένες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της παροχής συνδρομής σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο στο Μπακού και το Γερεβάν» και ότι οι δύο υπουργοί τάχθηκαν επίσης υπέρ του άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών.

Ο Λαβρόφ κατά την συνομιλία του με τον Τσαβούσογλου, έδωσε προσοχή στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εκπρόσωποι της λεγόμενης «ομάδας του Μινσκ» στον ΟΑΣΕ. Οι δύο υπουργοί, αναφέρεται στην ανακοίνωση, επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να συντονίσουν στενά τις ενέργειες τους για την σταθεροποίηση της κατάστασης στο Νακγόρνο Καραμπάχ.

Κοινή δήλωση Πούτιν, Τραμπ και Μακρόν

Οι Πρόεδροι των τριών κρατών που συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας με κοινή ανακοίνωση ζητούν «άμεση παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των εμπλεκόμενων στρατιωτικών δυνάμεων».

«Η Ομάδα του Μινσκ, ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία, δεν έχει καταφέρει να λύσει το ζήτημα του Καραμπάχ εδώ και 30 χρόνια», αντέδρασε ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» ότι «σήμερα προσπαθεί να βρει έναν τρόπο κατάπαυσης του πυρός εν μέσω των τρεχόντων αρνητικών γεγονότων». «Εάν θέλετε πραγματικά (λύση), ο μόνος τρόπος είναι οι κατακτητές (σ.σ. Αρμένιοι) να εγκαταλείψουν αυτές τις περιοχές», είπε.

Δείτε ακόμα...