Αρμενία: Κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Λεωφόρος των Μαχητών της Ελευθερίας, Στεπάνακερτ, Ναγκόρνο-Καραμπαχ
Φώτο Αρχείου / Λεωφόρος των Μαχητών της Ελευθερίας, Στεπάνακερτ, Ναγκόρνο-Καραμπαχ / Πηγή: By Baykar Sepoyan – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58950732

Για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τα «προβλήματα» με τις ρωσικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις, που δεν δείχνουν πιο αποφασιστική στάση απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία προχτές.

«Πιστεύω πως υπάρχουν προβλήματα στη ζώνη ευθύνης της δύναμης της Ρωσίας για τη διατήρηση της ειρήνης», επανέλαβε για ακόμη μια φορά ο Πασινιάν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως το πρόσφατο ένοπλο επεισόδιο με θάνατο Αρμένιων αστυνομικών σε συγκρούσεις με το Αζερμπαϊτζάν συνέβη στη ζώνη ευθύνης της ρωσικής δύναμης.

Αντιμέτωπος με έντονες επικρίσεις εδώ και βδομάδες από το Γερεβάν, που τον κατηγορεί για παθητικότητα, ο ρωσικός στρατός δήλωσε πως οι στρατιώτες του είχαν παρέμβει τότε και σταμάτησαν την ανταλλαγή πυρών.

Μάλιστα, ο Πασινιάν υπενθύμισε ότι οι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ διαδήλωσαν έξω από το αρχηγείο της ρωσικής «ειρηνευτικής» ομάδας.

Σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα κλιμάκωσης κατά μήκος των αρμενικών συνόρων και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (…) Κάθε μέρα που περνάει, η ρητορική του Αζερμπαϊτζάν γίνεται πιο επιθετική

Ν. Πασινιάν, Πρωθυπουργός Αρμενίας

Ο Πασινιάν αναφέρθηκε επίσης σε μια μελλοντική συνθήκη ειρήνης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας πως αυτή θα πρέπει να υποστηρίζεται από εγγυήσεις, και υπενθύμισε πως η Ρωσία είναι ο εγγυητής της ασφάλειας του Ναγκόρνο Καραμπάχ βάσει της τριμερούς συμφωνίας του 2020.

Εκανε επίσης λόγο για «προόδους» στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά και για «θεμελιώδη προβλήματα». «Το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να υπογράψει μια συνθήκη ειρήνης προωθώντας εδαφικές διεκδικήσεις (…), κάτι που, φυσικά, είναι κόκκινη γραμμή για την Αρμενία», είπε.

Στο μεταξύ, απάντησε και για τις αντιθέσεις που εκφράζονται μέσα στο «αμυντικό σύμφωνο» της Ρωσίας, τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), που τον απαρτίζουν Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν.

Η Αρμενία δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από το μπλοκ, αντίθετα το Γερεβάν ανησυχεί «δικαιολογημένα» πως ο CSTO «αποχωρεί» από την Αρμενία «ηθελημένα ή άθελά του», είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

Ο Πασινιάν πρόσθεσε ότι η Αρμενία θα συμφωνούσε να διορίσει τον εκπρόσωπό της ως αναπληρωτή γγ του CSTO, αφού βεβαιωθεί ότι η κίνηση θα ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας.

Το Γερεβάν δεν ήταν ικανοποιημένο με την αντίδραση της Ρωσίας απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς ανέμενε συγκεκριμένα μέτρα βοήθειας στο πλαίσιο του CSTO. Ο Πασινιάν ανακοίνωσε τον Γενάρη ότι η Αρμενία δεν σχεδιάζει να φιλοξενήσει ασκήσεις του CSTO το 2023 «υπό τις παρούσες συνθήκες», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Δείτε ακόμα...