Αρμενία – Τουρκία: Τηλεφωνική συνομιλία είχαν Πασινιάν και Ερντογάν

Από τη συνάντηση Πασινιάν και Ερνογάν στην Πράγα, στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας / Πηγή: TRT

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είχε σήμερα μια σπάνια τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Τύπου της αρμενικής προεδρίας, καθώς οι δύο χώρες δηλώνουν τη βούλησή τους για επαναπροσέγγιση παρά τις ιστορικές εντάσεις.

Η Αρμενία και η Τουρκία ουδέποτε καθιέρωσαν επίσημα διπλωματικές σχέσεις και τα κοινά σύνορα τους είναι κλειστά από τη δεκαετία του 1990.

Οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν από την γενοκτονία των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Πασινιάν και ο Ερντογάν «συζήτησαν για τη διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων», σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου της αρμενικής κυβέρνησης.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος είπε σήμερα στον Αρμένιο πρωθυπουργό πως τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προς την εξομάλυνση των σχέσεων θα πρέπει να συνεχιστούν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας, ο Πασινιάν συνεχάρη τον Ερντογάν και τον τουρκικό λαό με την ευκαιρία της μουσουλμανικής θρησκευτικής γιορτής ‘Ειντ αλ-‘Αντχα (Η Γιορτή της Θυσίας). Ο Τούρκος πρόεδρος, από την πλευρά του, ευχήθηκε η γιορτή αυτή να φέρει ειρήνη και ευημερία σε όλη την ανθρωπότητα.

Ο Πασινιάν, ένας από τους πρώτους ηγέτες που συνεχάρη στα τέλη Μαΐου τον Τούρκο πρόεδρο για την επανεκλογή του, παρέστη στις αρχές Ιουνίου στην Τουρκία στην τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν.

Η Τουρκία, που προήλθε από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1920, αναγνωρίζει τις σφαγές αλλά απορρίπτει τον όρο γενοκτονία, επικαλούμενη έναν εμφύλιο πόλεμο στην Ανατολία, σε συνδυασμό με έναν λιμό.

Η Τουρκία είναι επίσης ο κύριος υποστηρικτής του Αζερμπαϊτζάν, γείτονα και αντίπαλου της Αρμενίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Anadolu

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...