Άρωμα συνδιαχείρισης…

Τουρκία Χάρτης Καστελόριζο
Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση το απαράδεκτο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να έδωσε πανηγυρικό τόνο σχετικά με την υπογραφή της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών και ειδικότερα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στην Ελλάδα και Ιταλία, αλλά οι εξελίξεις και η κινητικότητα που ακολούθησαν την υπογραφή της συμφωνίας, κάθε άλλο παρά δικαιολογούν το πανηγυρικό κλίμα.

Ωστόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εντείνονται ολένα και περισσότερο οι ανταγωνισμοί ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, που προωθούν τα οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά συμφέροντα των αστικών τάξεων των χωρών τους. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η κυβέρνηση της Ν.Δ, μαζί με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Προωθεί τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας μας, για την εξασφάλιση της γεωστρατηγικής της αναβάθμισης. Αυτή συνδέεται άμεσα με τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και την ιδιοποίηση κερδών από την εκμετάλλευση των λαών. Η επιθετικότητα της αστικής τάξης της χώρας μας και όλων των αστικών κομμάτων που υλοποιούν την πολιτική της, είναι ενταγμένη στο περιεχόμενο του «Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ» που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Αυτός περιλαμβάνει μια σειρά από συμφωνίες στρατιωτικές, οικονομικές, πολιτικές που προωθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μονοπωλίων στην περιοχή.

Επίσης όσο περνούν οι μέρες μετά την υπογραφή των θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία, εντείνεται ολοένα και περισσότερο το παζάρι ανάμεσα στην ιμπεριαλιστική Γαλλία και Ιταλία με την Τουρκία. Η Γαλλία έχει ζωτικά συμφέροντα στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή, με τη δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κύπρο, την παρουσία αεροπλανοφόρου και τη συμμετοχή της σε στρατιωτικές αποστολές της Ε.Ε. για την προώθηση των συμφερόντων της Γαλλίας στα οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου και στον κόλπο της Λιβύης. Επίσης η Γαλλία συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις με την Τουρκία και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Γαλλίας στη Λιβύη, καθώς και για το ρόλο της, μετά τη λήξη του πολέμου στη Λιβύη.

Εξίσου έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή δείχνει και η Ιταλία. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας επισκέφθηκε την Τουρκία. Σημειώνουμε ότι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ υπάρχει στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και ήδη είχε πραγματοποιηθεί στρατιωτική άσκηση υποβρυχίων της Ιταλίας και της Τουρκίας. Ενέργεια που σχολιάστηκε από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, συνδέοντάς την, με τα κοινά συμφέροντα, την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες των δύο χωρών στη Λεκάνη της Μεσογείου. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ιταλίας με τις δηλώσεις τους, τόνισαν τη σημασία της υπογραφής της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία για την ΑΟΖ και ότι μπορεί να αποτελέσει «οδηγό» και για συμφωνίες άλλων χωρών. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε συνέδριο στην Αττάλεια ξεδίπλωσε ακόμα περισσότερο τις προθέσεις της αστικής τάξης της χώρας του, κλείνοντας το μάτι προς την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουμε μελλοντικά να συνεχίσουμε μονόπλευρες ενέργειες; Όχι. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους και με την Ελλάδα».

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την έκβαση των εξελίξεων στην περιοχή, πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι δηλώσεις σχετικά με την υλοποίηση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης και των αμοιβαίων υποχωρήσεων, που προωθούν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε ο καθένας από τη σκοπιά των συμφερόντων που θέλει να υλοποιήσει.

Η κυβέρνηση και για το ταξίδι Μητσοτάκη, στο κράτος – δολοφόνο το Ισραήλ, έδωσε πανηγυρικό χαρακτήρα. Από τις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες προκύπτει το συμπέρασμα ότι και εδώ το πλαίσιο των συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες κινήθηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, προς όφελος των συμφερόντων των αστικών τάξεων των δύο χωρών, υπό το πρίσμα της αναθέρμανσης και της επαναπροσέγγισης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, στα πλαίσια των προσπαθειών που κάνουν οι ΗΠΑ, να παραμείνει η Τουρκία στο Νατοϊκό στρατόπεδο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι από τη μεριά του Ισραήλ δεν έγινε καμιά αναφορά καταδίκης του Τουρκολιβυκού μνημονίου.

Τέλος η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο, σήμανε την έναρξη συνομιλιών για την οριοθέτηση ή την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και την συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων, στα πλαίσια των σχεδιασμών και των πλαισίων που έχουν καθορίσει οι αμερικανονατοϊκοί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι σχεδιασμοί τους θα ενταθούν στην περιοχή. Τίποτε καλό δεν μπορεί να περιμένουν οι λαοί της περιοχής, μαζί και ο λαός μας από αυτές τις εξελίξεις.

Αντίθετα θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο η εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές και επιχειρήσεις για τα συμφέροντα των αμερικανονατοϊκών.

Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας του λαού μας για να κλείσουν οι βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας. Να κλείσει η βάση της Σούδας, που αποτελεί ορμητήριο των ΗΠΑ για επιθέσεις σε χώρες της Αν. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Να αποδεσμευτεί η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Ο λαός μας πρέπει να βάλει στόχο την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και των μονοπωλίων στη χώρα μας. Να κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και να σχεδιάσει με κεντρικό επιστημονικό τρόπο, τη σοσιαλιστική οικονομία, ώστε να λειτουργεί με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Δείτε ακόμα...