ΑΣΓΜΕ: Κρατάμε ζωντανά τα ανεκπλήρωτα οράματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Μνημείο Πολυτεχνείο
Πηγή : Eurokinissi

Σε μήνυμά της για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) αναφέρει τα εξής:

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου γιορτάζεται σε συνθήκες πανδημίας, που το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις, είχε τελειώσει, αλλά το φθινόπωρο επανακάμπτει δριμύτερη. Και πώς να μη συμβαίνει αυτό όταν η κυβέρνηση αντί να αραιώνει τον μαθητικό πληθυσμό στις αίθουσες διδασκαλίας, τον αυξάνει με συμπτύξεις τμημάτων, όταν η δημόσια Πρωτοβάθμια Υγεία συρρικνώνεται για να θησαυρίζει η ιδιωτική, όταν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών και νοσηλευτών αποτελούν κόστος αντί για επένδυση.

Σε αυτό το πλαίσιο, στα περισσότερα σχολεία, με την επίκληση της έλλειψης υποδομών που να διασφαλίζουν ασφαλείς υγειονομικούς όρους, ο “επίσημος” εορτασμός της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα τιμηθεί εφέτος με συνοπτικές διαδικασίες.

Ως ΑΣΓΜΕ καλούμε τους Συλλόγους Γονέων, τις μαθητικές κοινότητες και τους εκπαιδευτικούς των παιδιών μας να αναλάβουν πρωτοβουλίες και, παρά τις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες, να τιμήσουν και τη φετινή επέτειο όπως αρμόζει στο τεράστιο ιστορικό της βάρος: Με ζωντανές εκδηλώσεις μνήμης και συμμετοχή στις διαδηλώσεις σε κάθε γωνιά της χώρας.

Δεν ξεχνάμε πως τα κεντρικά προτάγματα της εξέγερσης του ’73 για “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”, “Έξω οι ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ” και “Λαϊκή κυριαρχία” παραμένουν ανεκπλήρωτα! Οι σύγχρονες ανάγκες για υψηλού επιπέδου Παιδεία, Υγεία, εργασία αντί να βελτιώνονται, υποβαθμίζονται σταθερά, ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Ως ΑΣΓΜΕ, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, καλούμε κάθε γονιό, κάθε μαθητή να αναλογισθεί πού οδηγούν το λαό μας οι διαχρονικές κυβερνητικές πολιτικές, σύμφωνα με τις οποίες:

  • Η χώρα μας εμπλέκεται ακόμη πιο έντονα στις κούρσες των στρατιωτικών εξοπλισμών και μετατρέπεται σταθερά σε μια τεράστια και, ιδιαίτερα κατά την τελευταία 5ετία, συνεχώς επεκτεινόμενη ΝΑΤΟική βάση.
  • Η επίσημη ιδεολογία της χούντας επανακάμπτει σε διάφορες εκφάνσεις της δημόσιας ζωής και καλλιεργείται στην καθημερινότητα από φασιστικές ομάδες που δρουν με την ανοχή της κυβέρνησης ακόμη και στα σχολεία.
  • Τα σχολεία της χώρας δεν έχουν τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς και συγχωνεύουν τμήματα και σχολικές μονάδες προκειμένου να μη γίνουν νέες προσλήψεις, την ίδια ώρα που χιλιάδες νέοι επιστήμονες βρίσκονται στην ανεργία.
  • Η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση συρρικνώνεται, οδηγείται στην “αυτοχρηματοδότηση” και χιλιάδες μαθητές, κατά κύριο λόγο των λαϊκών οικογενειών, βιώνουν τεράστιους φραγμούς για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
  • Κάθε λαϊκή, νεολαιίστικη, εργατική κινητοποίηση και διεκδίκηση κρίνονται “παράνομες και καταχρηστικές” από την Ελληνική Δικαιοσύνη και παράλληλα τα δικαιώματα οργάνωσης στους χώρους της εκπαίδευσης και της εργασίας μπαίνουν με νόμους στον γύψο.

Κρατάμε ζωντανά τα ανεκπλήρωτα οράματά της και αγωνιζόμαστε να γίνουν πράξη γιατί το αξίζουν ο λαός μας και η νεολαία μας!

Τιμάμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου!».

Δείτε ακόμα...