ΑΣΙΑ – ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ: Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο πάνω από κινεζική περιοχή στη διάρκεια ασκήσεων

Κατασκοπευτικό αεροπλάνο των ΗΠΑ U-2 της Lockheed
Φώτο αρχείου / Κατασκοπευτικό αεροπλάνο των ΗΠΑ U-2 της Lockheed / Πηγή: Lockheed

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κίνας ούτε «θα χορέψουν στο ρυθμό των ΗΠΑ» αλλά και ούτε θα επιτρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες «να προκαλέσουν φασαρίες», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Γου Κιάν, λίγες μέρες μετά την καταγγελία του Πεκίνου ότι ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, τύπου «U-2», πέταξε σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σε βόρειες περιοχές της Κίνας, όπου διεξάγονταν στρατιωτικές ασκήσεις. Χαρακτήρισε την πτήση «γυμνή πρόκληση…τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρανόηση και μελλοντικά συμβάντα στον ουρανό και στη θάλασσα». Η πτήση «επηρέασε τις κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις και παραβίασε κανόνες συμπεριφοράς στον αέρα και για την ασφάλεια που ισχύουν και μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, όπως και τις σχετικές διεθνείς πρακτικές».

Την αντίδραση της Κίνας προκάλεσαν οι κυρώσεις που επέβαλε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, έπαιξαν «ρόλο στο να βοηθήσουν τον κινεζικό στρατό να κατασκευάσει και να στρατιωτικοποιήσει τα καταδικασμένα από τη διεθνή κοινότητα τεχνητά νησιά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, κάλεσε τις ΗΠΑ «να σταματήσουν να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας». Αντίδραση που αφορά και τις σχέσεις που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αυξήσουν την αυτονομιστική κυβέρνηση στην Ταϊβάν ενώ παραμένει η περιοχή τμήμα της κινεζικής επικράτειας. Εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, απαντώντας προχτές σε σχετική ερώτηση του «Ρόιτερς», δήλωσε ότι «έχουμε την αφοσίωση και ικανότητα να σταματήσουμε οποιεσδήποτε ενέργειες αποσκοπούν να διαχωρίσουν την Ταϊβάν από την Κίνα». Από τη μεριά τους, οι ταϊβανέζικες αρχές αντέδρασαν στις κινεζικές ασκήσεις ανακοινώνοντας (μέσω του υπουργείου Άμυνας) ότι όσο περισσότερο πλησιάζουν στην περιοχή τα κινεζικά (πολεμικά) αεροπλάνα τόσο «πιο ενεργά» θα απαντήσει η Ταϊπέι, αν και – πρόσθεσε – «δεν θα οξύνει την αντιπαράθεση» ούτε «θα προκαλέσει επεισόδιο».

Στο πλαίσιο αυτής της ιμπεριαλιστικής διαπάλης για τον έλεγχο σημαντικού μέρους της περιοχής του Ειρηνικού, έγιναν και μεγάλες κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις.

Κινέζικη Φρεγάτα 054Α-πλοίο
Κινέζική Φρεγάτα 054Α

Η Κίνα, τις τελευταίες τρεις βδομάδες έχει διεξάγει τουλάχιστον 4 ασκήσεις μεγάλης κλίμακας. Προχτές, ολοκληρώθηκαν 5ήμερες στρατιωτικές ασκήσεις στην Κίτρινη Θάλασσα (βρίσκεται ανάμεσα στην Κίνα και την Κορεατική Χερσόνησο).

Την ίδια στιγμή, ευρείες ασκήσεις συνεχίζονται στα ανοιχτά της επαρχίας Χαϊνάν (στη Νότια Κινεζική Θάλασσα), που αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο 29 Αυγούστου. Σε αυτές, προστίθενται και άλλες ασκήσεις που πρόσφατα έγιναν στον Κόλπο Μποχάι, το βορειότερο τμήμα της Κίτρινης Θάλασσας, ενώ χωριστά γυμνάσια είχαν πραγματοποιηθεί και στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα (βρίσκεται μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, που μάλιστα διαφιλονικούν για τμήματά της).

Πλοίο Αεροπλανοφόρο Liaoning Κίνας
Φώτο Αρχείου / Αεροπλανοφόρο Liaoning Κίνας

Πηγη Ριζοσπάστης

ag

Δείτε ακόμα...