Αυστραλία: Αγοράζει δεκάδες Black Hawk από τις ΗΠΑ

Στρατιωτικά ελικόπτερα Black Hawk κατασκευής ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Στρατιωτικά ελικόπτερα Black Hawk κατασκευής ΗΠΑ

Δεκάδες στρατιωτικά ελικόπτερα Black Hawk από τις ΗΠΑ αγοράζει η Αυστραλία συνεχίζοντας τον εξοπλισμό της στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας AUKUS για την αντιμετώπιση της Κίνας.  

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας επιβεβαίωσε σήμερα πως θα αγοράσει 40 στρατιωτικά ελικόπτερα Black Hawk από τις ΗΠΑ έναντι εκτιμώμενου τιμήματος 2,8 δισ. αυστραλιανών δολαρίων, δηλαδή 1,96 δισ. δολαρίων ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δώσει πράσινο φως στη δυνητική πώληση τον Αύγουστο του 2022.

Τα ελικόπτερα UH-60M Black Hawk θα αντικαταστήσουν τον προϋπάρχοντα στόλο των MRH-90 Taipan, τα οποία κατασκευάζει η Airbus, ευρωπαϊκή βιομηχανία που εν μέρει ανήκει στο γαλλικό δημόσιο. Ίσως αυτή η απόφαση να προκαλέσει νέο γύρο διενέξεων μεταξύ της Αυστραλίας και της Γαλλίας μετά τις έντονες αντιδράσεις του Παρισιού στην απόφαση της Αυστραλιανή κυβέρνηση να ακυρώσει συμφωνία δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων και να αποκτήσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια κατασκευασμένα από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η Αυστραλία αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες τα τελευταία χρόνια με σκοπό την αντιμετώπιση της Κίνας που αναπτύσσει έντονη δραστηριότητες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Το Πεκίνο θεωρεί ότι οι κινήσεις της Αυστραλίας υπονομεύουν την ειρήνη

Δείτε ακόμα...