Αυστραλία: Κι αυτή στο “αρχαίο πνεύμα” των…ΗΠΑ – Διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χ. Ολυμπιακών του Πεκίνου

Η Μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο τον Φλεβάρη του 2022
Η Μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο τον Φλεβάρη του 2022

Η Αυστραλία θα ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2022, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον.

Ο Μόρισον είπε ότι ενώ οι Αυστραλοί αθλητές θα συμμετάσχουν στους Αγώνες του Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση δεν θα στείλει αξιωματούχους.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Σίδνεϊ, υποστήριξε ότι «οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα ζητήματα στο Xinjiang» ήταν μερικές από τις ανησυχίες που έθεσε η αυστραλιανή κυβέρνηση με το Πεκίνο.

Η Αυστραλία, όπως και οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, κατηγορούν την Κίνα ότι έχει φυλακίσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους Ουιγούρους, σε «κέντρα κράτησης» στο Xinjiang, όπου ορισμένοι πρώην κρατούμενοι ισχυρίζονται ότι βασανίστηκαν, βιάστηκαν ή στειρώθηκαν βίαια.

Το Πεκίνο αρνείται τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι τα στρατόπεδα είναι κέντρα επανεκπαίδευσης που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του αυτονομισμού και της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Από την πλευρά της, η κινεζική πρεσβεία στην Αυστραλία επέκρινε την απόφαση της Καμπέρα να μποϊκοτάρει τους Αγώνες και είπε ότι δεν θα βελτιώσει τις ήδη ψυχρές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Δείτε ακόμα...