Αυστραλία: Θα αυξήσει θεαματικά το μέγεθος και τις δυνατότητες του στρατού ως το 2040

Φρεγάτα (κλάσης Anzac) HMAS Ballarat (FFH 155) του Πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας
Φώτο Αρχείου / Φρεγάτα (κλάσης Anzac) HMAS Ballarat (FFH 155) του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας

Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του έχει σκοπό να αυξήσει θεαματικά το μέγεθος και τις δυνατότητες του στρατού της χώρας ως το 2040. Θυμίζουμε ότι οι αποφάσεις για προμήθεια μέχρι και πυρινοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία έχει παρθεί πριν χρόνια. Η οικονομική σύγκρουση με την Κίνα έχει επεκταθεί και στο στρατιωτικό τομέα. Ενώ η απόφαση να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Γαλλία έναντι των ΗΠΑ (AUKUS) έχει βαθύνει και τους ανταγωνισμούς εντός του ΝΑΤΟ.

Βάσει του σχεδίου που καταρτίζεται, το προσωπικό των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων θα αυξηθεί κατά περίπου 30% ως το 2040, από τα 60.000 στα σχεδόν 80.000 μέλη το 2040. Το κόστος της ενίσχυσης αυτής θα είναι τουλάχιστον 38 δισεκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια (πάνω από 25 δισεκ. ευρώ).

«Ο κόσμος μας γίνεται ολοένα πιο αβέβαιος, επομένως είναι σημαντικό να λάβουμε μέτρα τώρα για την προστασία των πολιτών μας και των εθνικών συμφερόντων μας τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο κ. Μόρισον σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατιωτική βάση στην Μπρισμπέιν.

Δεν θα αφήσουμε τα καθήκοντά μας ως προς την άμυνα σε άλλους (…) θα τα φέρουμε σε πέρας οι ίδιοι

Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση του μεγέθους του στρατού «σε καιρό ειρήνης» στην ιστορία της Αυστραλίας

Σκοτ Μόρισον, Πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Πίτερ Ντάτον η αύξηση του μεγέθους του αυστραλιανού στρατού είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της χώρας στο στρατηγικό της περιβάλλον, για την προστασία των συμφερόντων της με την ενίσχυση της «αξιόπιστης» στρατιωτικής δύναμής της.

Τη Δευτέρα ο κ. Μόρισον είχε ανακοινώσει πως θα κατασκευαστεί βάση πυρηνικών υποβρυχίων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, για να ενισχυθούν οι δυνατότητες στρατηγικής αποτροπής. Σε αυτή θα γίνονται τακτικά επισκέψεις αμερικανικών και βρετανικών υποβρυχίων, πρόσθεσε. Το καλοκαίρι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι σχηματίζουν νέα τριμερή «συμμαχία» (AUKUS). Δεν υπάρχει πρακτικά καμία αμφιβολία ότι η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και η Καμπέρα έχουν στο μυαλό τους την αντιμετώπιση αυτής που αποκαλούν στρατιωτική απειλή της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα – στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, στην ορολογία των ΗΠΑ.

Μόνο οι λαοί μπορούν να αποτρέψουν τον πόλεμο

Το Ράλι των εξοπλισμών όλων των ιμπεριαλιστών δεν σταμάτησε ποτέ. Ωστόσο την τελευταία δεκαετία οι εξοπλισμοί έχουν αυξηθεί αισθητά. Ενώ εκμεταλλευόμενοι την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία ο ένας μετά τον άλλον, οι ιμπεριαλιστές, δηλώνει αύξηση των προϋπολογισμών για τον πόλεμο. Οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον από αυτή την κλιμάκωση. Αντίθετα έχουν χρέος να δυσκολέψουν και να μπλοκάρουν όπου είναι δυνατόν τις σχετικές «πιστώσεις». Μόνο οι λαοί μπορούν να σταματήσουν τους πολέμους με την ανατροπή του καπιταλισμού…

Δείτε ακόμα...