Αύξηση της θητείας – Αύξηση του αγώνα για τα δικαιώματα των στρατευμένων

Νεοσύλλεκτοι ορκωμοσία Θήβα
Από τις ορκωμοσίες των Νεοσύλλεκτων της Ε’ ΕΣΣΟ 2020 / Πηγή: ΓΕΣ

Ορκίζονται σήμερα οι στρατεύσιμοι που παρουσιάστηκαν με την σειρά του Μαΐου. Η σειρά αυτή εγκαινιάζει τη 12μηνη θητεία στο Στρατό Ξηράς και μαζί τη γιγάντωση των προβλημάτων.

Ναι, οι πατεράδες μας υπηρέτησαν ακόμη και 28 μήνες (2 χρόνια και!) και οι ιστορίες που έχουμε ακούσει από μικρά παιδιά θα μπορούσαν γραφτούν σε βιβλία.

Η 12μηνη θητεία, ωστόσο, δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη την περίοδο κι έτσι να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι «και λίγο υπηρετούμε»…

Σήμερα, οι ανάγκες της νεολαίας και συνολικά του λαού δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνες των παλιότερων χρόνων, ακόμη κι αν αναφερόμαστε στο πρόσφατο παρελθόν.

Όσοι έχουν περάσει τις πύλες των στρατοπέδων και τις κλίμακες των πλοίων γνωρίζουν τι θα πει άγχος. Κι αυτό το άγχος δεν είναι μόνο της πρώτης εβδομάδας.

Το κύριο άγχος που κουβαλάει στην εξάρτυσή του κάθε στρατιώτης είναι το «και μετά το στρατό τι;»

Κι αυτό, γιατί όλες οι κυβερνήσεις – χωρίς καμία εξαίρεση- φρόντισαν να το δημιουργήσουν.

Αυτή είναι η βασική «δυσκολία» της θητείας στον ελληνικό στρατό και όχι μια 50άρα πορεία και δυο βολές.

Βέβαια, τα προβλήματα που κουβαλάμε όλοι μας όταν παρουσιαζόμαστε, τελικά γιγαντώνονται αφού οι φαντάροι είναι αφημένοι στην τύχη τους…Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για τους Αμερικανούς στρατιώτες που γυροφέρνουν σε διάφορες μονάδες του Ελληνικού Στρατού.

Τι να ξεχωρίσει κανείς, τα πανάρχαια κτήρια με υδραυλικά συστήματα μονίμως βουλωμένα, τα κρεβάτια γεμάτα κοριούς, τη θέρμανση που δε δουλεύει,το φαγητό…, την αγγαρεία της πευκοβελόνας, τις τιμές του ΚΨΜ, τις συμπεριφορές ορισμένων στελεχών που νομίζουν ότι μπροστά τους έχουν πρόβατα και όχι ανθρώπους, νέους με δικαιώματα και ανάγκες;

Η λίστα, σαφώς και δεν έχει τελειωμό.

Σίγουρα, τον τελευταίο χρόνο μπορούμε να προσθέσουμε την ανυπαρξία μέτρων για την προστασία απ’ τον κορονοϊό σε τραγελαφικά επίπεδα, που ξεκινούν απ’ την έλλειψη σαπουνιού και φτάνουν μέχρι το «είμαστε Έλληνες/κομάντα, κτλ, κτλ και δεν κολλάμε κορονοϊό» ( ναι αυτό έχει ειπωθεί!).

Οι φαντάροι που για να κάνουν 9μηνο θα πρέπει να ουσιαστικά να κάτσουν διπλάσιο χρόνο από πριν στην παραμεθόριο, θα αντιμετωπίσουν όλα τα παραπάνω – και πολλά ακόμη – σε διπλάσιο βαθμό.

Θα αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη δύο φορές περισσότερο στο ΚΨΜ, στην έξοδο, στο πλύσιμο των ρούχων, στην αγορά αναλώσιμων, στις μετακινήσεις στις άδειες τους.

Η κυβέρνηση, που μοιράζει τα δισεκατομμύρια για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες σαν καραμέλες, στους φαντάρους μοιράζει νέα βάρη.

Γι’ αυτό και η αύξηση της θητείας πρέπει να βρει τους φαντάρους με ένταση του αγώνα για καλύτερες συνθήκες θητείας, ικανοποίηση των αναγκών διατροφής, ένδυσης, μετακίνησης, κτλ.

Η αύξηση της θητείας να βρει τους φαντάρους με αύξηση της επαγρύπνησης έναντι των Αμερικανών φονιάδων που η κυβέρνηση τους κοιμίζει στην διπλανή κουκέτα.

Ας τους χαλάσουν, λοιπόν, τον ύπνο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...