Αζερμπαϊτζάν: Σύνοδος αυτονομιστών της Γαλλικής Πολυνησίας για το «δικαίωμα στην αποαποικιοποίηση»

Το Αζερμπαϊτζάν υποδέχτηκε σήμερα τους αυτονομιστές ηγέτες της Γαλλικής Πολυνησίας, σε μια σύνοδο με αντικείμενο «το δικαίωμα στην αποαποικιοποίηση», με κίνδυνο να πυροδοτήσει νέες εντάσεις, αφού το Παρίσι κατηγορεί ήδη το Μπακού για «ανάμιξη» στη Νέα Καληδονία.

Το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν προσκάλεσε δημοσιογράφους σε αυτήν τη σύνοδο. Παρόντες ήταν στελέχη του αυτονομιστικού κόμματος της Ταϊτής, Tavini Huiraatira. «Σήμερα είμαστε απομονωμένοι λόγω της αποικιοκρατικής πολιτικής της Γαλλίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Βίκτορ Μααμαατουαϊαχουτάπου. «Από πολιτική άποψη, είμαστε ένα νέο έθνος και χρειαζόμαστε τη στήριξη του Αζερμπαϊτζάν», πρόσθεσε, κατηγορώντας επίσης τη Γαλλία ότι θέλει «να συνεχίσει τις πυρηνικές δοκιμές» στην Πολυνησία.

Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν, Αλί Χουσεϊνλί, που συμμετείχε στη σύνοδο, διαβεβαίωσε ότι «η ανεπάρκεια των διεθνών νομικών μηχανισμών παρεμποδίζει την απελευθέρωση των γαλλικών αποικιών».

Η σύνοδος αυτή διεξάγεται ενώ το Μπακού κατηγορείται από τη Γαλλία για «ανάμιξη» στα γεγονότα της Νέας Καληδονίας. Οι γαλλικές αρχές υποστηρίζουν ότι το Αζερμπαϊτζάν διέδωσε «μαζικά και συντονισμένα» στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης περιεχόμενο που ανέφερε ότι η γαλλική αστυνομία πυροβόλησε τους αυτονομιστές διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των ταραχών σε αυτήν την υπερπόντια γαλλική κτήση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τον Ιούλιο του 2023 το Αζερμπαϊτζάν είχε και πάλι προσκαλέσει αυτονομιστές από τη Μαρτινίκα, τη Γουιάνα, τη Νέα Καληδονία και τη Γαλλική Πολυνησία για μια σύνοδο στο Μπακού. Τότε δημιουργήθηκε η «Ομάδα πρωτοβουλίας του Μπακού» με δεδηλωμένο στόχο να στηρίξει «τα αντιαποικιοκρατικά κινήματα».

Ο Αμπάς Αμπάσοφ, ο διευθυντής αυτής της ομάδας την οποία στηρίζει η κυβέρνηση, συναντήθηκε την Τετάρτη με την αντιπροσωπεία της Γαλλικής Πολυνησίας στο Μπακού, όπως μετέδωσε το αζέρικο πρακτορείο ειδήσεων Trend News Agency.

Το γαλλικό κεφάλαιο διατηρεί αποικιακές κτήσεις στο νοτιοανατολικό Ειρηνικό, από τον 19ο αιώνα και πλέον επενδύει σημαντικά σε αυτές για τη γεωπολιτική του αναβάθμιση στον Ινδο-Ειρηνικό, μια ζώνη του πλανήτη με αυξανόμενη σημασία. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν κατηγόρησε ευθέως το Αζερμπαϊτζάν για παρέμβαση στο γαλλικό αρχιπέλαγος. «Δεν είναι φαντασία, είναι πραγματικότητα», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση France 2. «Αυταρχικά καθεστώτα όπως η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν αλλά και η Κίνα επωφελούνται από το παραμικρό ελάττωμα στις κοινωνίες μας, αρπάζουν την ευκαιρία για να πολώσουν τη δημόσια συζήτηση και να δημιουργήσουν χάος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...