Belt Road Initiative: Η Κίνα στο Μάλι

Παιδιά παίζουν μπάλα στην πόλη Ντόγκο, στο Μάλι της Αφρικής
Φώτο Αρχείου / Παιδιά παίζουν μπάλα στην πόλη Ντόγκο, στο Μάλι της Αφρικής / Πηγή: Wikipedia

Η εισροή κινέζικων κεφαλαίων στις χώρες της Αφρικανικής ηπείρου είναι εδώ και κάποιες δεκαετίες πραγματικότητα. Τα επενδυτικά πλάνα Κινέζων επιχειρηματιών, αλλά και των κρατικών κεφαλαίων που κατευθύνονται εκεί, εντάσσονται στην υλοποίηση της στρατηγικής πρωτοβουλίας “Belt Road Initiative”.

Στην περιοχή του Σάχελ, στη Δυτική Αφρική βρίσκεται η χώρα του Μάλι. Χώρα περίκλειστη, χωρίς διέξοδο στη θάλασσα, με το λαό της αρκετά φτωχό, μα με ένα υπέδαφος πλούσιο. Εκεί βρίσκονται τα μεγαλύτερα ορυχεία χρυσού. Στη χώρα συγκεντρώνονται επίσης αποθέματα σε βωξίτη και ουράνιο – πυρηνική ενέργεια. Και μέσα από αυτή τη μεγάλη αντίθεση της κοινωνίας, μπορεί κανείς να διακρίνει την ουσία του καπιταλιστικού συστήματος, την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, που σε τέτοιες χώρες παίρνει πολύ πιο άγρια χαρακτηριστικά. Ακόμη και ότι το κόστος μιας ζωής είναι αμελητέο.

Τα επενδυτικά πλάνα της Κίνας διοχετεύονταν κυρίως στην κατασκευή δρόμων μεταφοράς, κυρίως σιδηροδρόμων, με κατεύθυνση τι άλλο, πέρα από τη διέξοδο στη θάλασσα; Δηλαδή στα παράκτια κράτη της Σενεγάλης και τη Γουινέας. Η επιλογή της Κίνας να επενδύσει στην κατασκευή δικτύων μεταφοράς τόσο στο Μάλι, όσο και σε όλες τις χώρες που αναπτύσσει επενδυτικές δραστηριότητες, έχει ως στόχο αφενός τον έλεγχο των μεταφορών και αφετέρου τον έλεγχο του εμπορίου.

Ισλαμιστές αντάρτες Τουαρέγκ το 2012, στο Μάλι της Αφρικής
Φώτο Αρχείου / Ισλαμιστές αντάρτες Τουαρέγκ το 2012, στο Μάλι της Αφρικής / Πηγή: Wikipedia

Το στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Αυγούστου έχει δημιουργήσει ένα μούδιασμα όσον αφορά την παρουσία και τα “φιλόδοξα” επενδυτικά σχέδια της Κίνας, κάτι που ενισχύθηκε και από την εκτέλεση 3 Κινέζων στο ξενοδοχείο Radisson Blue, από τζιχαντιστές. Μέχρι τότε, οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπαθούσαν να διατηρήσουν την “τάξη και την ασφάλεια” στη χώρα έχοντας την αγαστή συνεργασία της ΕΕ. Η παρουσία κυρίως γαλλικών στρατευμάτων – γαλλική αποικία γαρ – αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως και της Ελλάδας στόχευε στην εκπαίδευση του στρατού στο Μάλι. Η παρουσία κινέζικων επενδύσεων δεν θα μπορούσε και να μην συνοδευτεί και από την παρουσία κινέζικων στρατευμάτων στη χώρα. Απόδειξη, ότι σε χώρες που η διατήρηση της εξουσίας της αστικής τάξης είναι αμφίρροπη, πάντα υπάρχει η ανάγκη παρουσίας ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, που θα εξασφαλίζουν την παρουσία της. Κι αυτό διότι με κάθε τρόπο θα πρέπει να εξασφαλίζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η εμπλοκή της Κίνας στην Αφρική και με τις επενδύσεις της και με το στρατό της, τον οποίο έχει φροντίσει να εκσυγχρονίσει πλήρως – το έμψυχο δυναμικό, με εκπαιδευτικά προγράμματα και με κατασκευή νέων εξοπλισμών – είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη της ιμπεριαλιστικής της υπόστασης. Με αυτά τα εχέγγυα που έχει δεν έχει αποκτήσει άδικα, λοιπόν, τον τίτλο του διεκδικητή της πρωτοκαθεδρίας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Όσο κι αν προσπαθεί να πείσει για το “σοσιαλισμό που οικοδομεί” και για τα μέτρα βελτίωσής του, δεν πρόκειται παρά μόνο για μέτρα ενίσχυσης των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, προκειμένου να βγει μπροστά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με τις ΗΠΑ.

Φαίη Κ.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...