BRIGHT STAR 21: Πολεμικές προπαρασκευές για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου

Πολυεθνική διακλαδική άσκηση «BRIGHT STAR 21» 2 με 17 Σεπτέμβρη 2021
Πολυεθνική διακλαδική άσκηση «BRIGHT STAR 21» 2 με 17 Σεπτέμβρη 2021(EUROKINISSI)

Συνεχίζονται οι πολεμικές προπαρασκευές του ΝΑΤΟ σε συνεργασία με περιφερειακές συνεργαζόμενες χώρες. Η οικονομική αντιπαράθεση για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής επιβάλλει τη συγκέντρωση πολεμικού υλικού. Η πολεμική παρουσία που εξασφαλίζεται με την αφορμή ασκήσεων στέλνει μηνύματα προς όλους τους ανταγωνιστές της περιοχής και κυρίως απέναντι σε Ρωσία, Κίνα και Ιράν και τους αντίστοιχους συμμάχους τους. Αυτό το ρόλο έρχεται να εξυπηρετήσει και η «BRIGHT STAR 21» που διεξάγεται σε αέρα, θάλασσα και στεριά «φιλοξενούμενη» από την Αίγυπτο. Αναλυτικότερα:

Πολυεθνική διακλαδική άσκηση διεξάγεται από χθες 2 Σεπτεμβρίου και για 15 ημέρες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Στην «BRIGHT STAR 21» συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ, της Κύπρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιορδανίας, του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης με παρατηρητές παίρνουν μέρος το Σουδάν, το Μαρόκο, την Ιταλία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, η Τυνησία, η Ισπανία, το Κουβέιτ, η Νιγηρία, η Τανζανία και η Κένυα.

Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει διεξαγωγή διακλαδικών εκπαιδευτικών αντικειμένων στο πλαίσιο ενίσχυσης της διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Θυμίζουμε ότι ο Αιγύπτιος Α/ΓΕΕΔ, που είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, είχε συναντήθεί επίσης με τον υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Στη συνάντηση αυτή είχαν συζητηθεί μεταξύ άλλων και οι «τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και οι επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής…». Σαν έμπρακτη δέσμευση στα παραπάνω παρουσιάστηκε η διοργάνωση και η συμμετοχή σε πολεμικές ασκήσεις όπως η «BRIGHT STAR 21».

Καμιά συμμετοχή – Καμία εμπλοκή στα πολεμικά και γεωστρατηγικά παιχνίδια

Καμία δουλειά δεν έχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο πολεμικά και γεωστρατηγικά παιχνίδια που παίζονται εις βάρος των λαών της περιοχής.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη στρατιωτικοί που συμμετέχουν στην «Bright Star 21» σύμφωνα με το kranos.gr δεν θα λάβουν αποζημίωση εξωτερικού. Τους αφαιρούν το 75% της αποζημίωσης για τροφή και…στέγη, ενώ κοιμούνται σε σκηνές και δεν θα πληρωθούν ως ασκούμενοι.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση με:

  • 1 Λόχο Πεζοναυτών (ΛΠΖΝ) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.
  • Αλεξιπτωτιστές της ΔΕΠ.
  • 3 Αξιωματικούς επιτελείς στην Σύνθετη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων κατά την διεξαγωγή της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ).
  • 1 Ομάδα Μηχανοκίνητου Πεζικού (Μ/Κ ΠΖ).
  • 1 Ομάδα Μηχανικού.
  • 1 Φρεγάτα (Φ/Γ ΥΔΡΑ) με το οργανικό της Ελικόπτερο.
  • 1 Αρματαγωγό (Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ).
  • 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου.
  • 4 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16.
  • Προσωπικό υποστήριξης και επιτελείς σύνδεσμοι.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει σοβαρή ευθύνη για την εμπλοκή της χώρας και των ΕΔ της στους ανταγωνισμούς στην περιοχή. Οι σχεδιασμοί της ελληνικής αστικής τάξης για συμμετοχή στη μοιρασιά των κερδών από τον έλεγχο και την εκμετάλλευση της περιοχής βάζει σε κίνδυνο το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ο ελληνικός λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα από αυτές τις πολεμικές προπαρασκευές. Αντίθετα ο λαός και η χώρα μετατρέπεται σε στόχο των ανταγωνιστών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με πληροφορίες από ΓΕΕΘΑ, kranos.gr

ΜΑΡΚΟΝΗΣ

Δείτε ακόμα...