Χαλάνδρι: Για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς οι ιμπεριαλιστές σκοτώνουν τους λαούς

Εκδήλωση φορέων του Χαλανδρίου για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία
Εκδήλωση φορέων του Χαλανδρίου για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο αθλητικό κέντρο «Μάρκος Παπαδάκης» η εκδήλωση που οργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου (μέλος ΕΕΔΥΕ), ο Σύλλογος Γυναικών Χαλανδρίου (Μέλος ΟΓΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Χαλανδρίου,  ο Σύλλογος Γυναικών της πόλης, το παράρτημα Βορείων Προαστίων του Συνδικάτου Επισιτισμού  – Τουρισμού Αττικής και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Χολαργού, Αγ. Παρασκευής Ν. Ψυχικού με θέμα «Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καμία διευκόλυνση από Ελληνικό έδαφος στις επιχειρήσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς οι ιμπεριαλιστές σκοτώνουν τους λαούς». 

Ομιλητής ήταν ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη ενώ μετά την ομιλία ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις συμμετεχόντων που εξέφρασαν την καταδίκη των  ιμπεριαλιστικών  πολέμων  που γίνονται για τη μοιρασιά του κόσμου και τους πληρώνουν οι λαοί με το αίμα τους. Τοποθετήσεις επισήμαναν πως ένας  τέτοιος άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι και αυτός που διεξάγεται στο έδαφος της Ουκρανίας και δεν αφορά τα συμφέροντα ούτε του λαού της Ουκρανίας, ούτε του ρώσικου λαού, ενώ καταδικάστηκε η ελληνική εμπλοκή που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον Ελληνικό  λαό που πληρώνει τις πολεμικές επιχειρήσεις, σφίγγοντας κάθε μέρα και περισσότερο το ζωνάρι. Την εκδήλωση πλαισίωσαν αντιπολεμικά-αντιιμπεριαλιστικά τραγούδια.

Σταύρος Τάσσος: Η ΕΕΔΥΕ καταδικάζει την απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας στην Ουκρανία

Στην ομιλία του ο Σταύρος Τάσσος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η ΕΕΔΥΕ καταδικάζει την απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας στην Ουκρανία που επιδιώκει την καπιταλιστική ενοποίηση των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και έγινε σε όφελος του 3% του πληθυσμού της που κατέχει το 90% του πλούτου της Ρωσίας, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των Ρώσων ζει κάτω από άθλιες συνθήκες, με συντάξεις μερικών δεκάδων ευρώ.

Οι δύο λαοί ζούσαν ειρηνικά για δεκαετίες και προόδευαν στις συνθήκες του σοσιαλισμού. Αυτή την ιστορική μνήμη των δύο λαών προσπαθούν να διαγράψουν η Ρωσία και η Ουκρανία, επιστρατεύοντας τον αντικομμουνισμό και τον αντισοβιετισμό. Η ιστορία, όμως, δε διαγράφεται, αντίθετα αποδεικνύει ότι η διέξοδος βρίσκεται στη σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια και τον πόλεμο. Αρκεί και μόνο να αναφέρουμε ότι ο πληθυσμός της Ουκρανίας επί σοσιαλισμού ήταν 52 εκατ., και το 2020 είχε μειωθεί στα 44 εκατ.

Η γενικότερη αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, μεταξύ Ρωσίας αλλά και Κίνας, που είναι ο κύριος οικονομικός αντίπαλος, γίνεται για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, και στην προκειμένη περίπτωση για τη γεωστρατηγική θέση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, και τα πλούσια καλλιεργήσιμα εδάφη, όπου καλλιεργείταισιτάρι, ηλίανθοι, κριθάρι, καλαμπόκι, πατάτα, σίκαλη, κλπ και κυρίως τον σπάνιο και άφθονο ορυκτό πλούτο της ουκρανικής γης, π.χ., ουράνιο, σίδηρος, τιτάνιο, υδράργυρος, υδρογονάνθρακες, κλπ και τους αγωγούς φυσικού αερίου, π.χ., Nord Stream I. Θύματα αυτού του ανταγωνισμού είναι πάντα οι λαοί των εμπλεκόμενων χωρών και όχι μόνο, αφού οι οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις αυτής της σύγκρουσης επηρεάζουν με την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχια, την περιστολή συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών τους λαούς όλου του κόσμου.

Για τις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ισχύει το «κοίτα ποιος μιλάει», απύθμενη υποκρισία με το παραμύθι για ειρήνη, ασφάλεια, και σταθερότητα που προσφέρει η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, ή όταν μιλούν για «αναθεωριτισμό», και το Διεθνές Δίκαιο. Τι να θυμηθούμε, εδώ στη γειτονιά μας, Κύπρος, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία, Υεμένη που με τα ίδια επιχειρήματα για “εθνοκάθαρση“, για το δικαίωμα στην “αυτοδιάθεση“, ή τη «δημοκρατία» και την «ελευθερία» διέλυσαν αυτές τις χώρες. Την Ουκρανία στην οποία ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ Παϊτ μαζί με την Νούλαντ το 2014, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πραξικόπημα που έφερε στην εξουσία την αντιδραστική κυβέρνηση μαριονέτα που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της δυτικόφιλης αστικής τάξης, σε αντίθεση με τη ρωσόφιλη αστική τάξη της Ουκρανίας. Αυτό έγινε σε συνεργασία με παραστρατιωτικούς και φασιστικούς μηχανισμούς, π.χ. τάγμα Αζόφ, που αποτελεί επίσημο τμήμα του ουκρανικού στρατού, και από το 2014 δρα στην περιοχή του Ντονμπάς, με αποτέλεσμα 14 χιλιάδες νεκρούς. Οι νεοναζί είναι επίσης υπεύθυνοι για τη μαζική δολοφονία άνω των 100 ανθρώπων στη λεγόμενη «σφαγή της Οδησσού» στις 6 Μάη του 2014, όταν άλλοι κάηκαν ζωντανοί και άλλοι εκτελέστηκαν επιτόπου στο κτίριο των Εργατικών Συνδικάτων της Οδησσού. Επίσης η τρίαινα είναι το σύμβολο της Οργάνωσης των Ουκρανών Εθνικιστών – ΟUΝ της οποίας ο αρχηγός, συνεργάτης των Γερμανών ναζί Στέπαν Μπαντέρας, ανακηρύχθηκε ήρωας της ουκρανικής ελευθερίας το 2010, το δε ΚΚ Ουκρανίας τέθηκε εκτός νόμου. Αυτό γιατί ο φασισμός είναι γνήσιο τέκνο του καπιταλισμού.

Έτσι νεοφασιστικές οργανώσεις υπάρχουν και στη Ρωσία, με πιο γνωστή το «Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα», που μαζί με την επίσης νεοφασιστική ομάδα «Βάγκνερ» έδρασε στην περιοχή του Ντονμπάς το 2014. Ήταν τόση η αγριότητα των ομάδων αυτών, ακόμη και εναντίον των ντόπιων Ρωσόφωνων, και ιδιαίτερα των κομμουνιστών, που στο τέλος του 2015 θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από τις περιοχές των αυτονομιστών. Επίσης, η τρίχρωμη σημαία της καπιταλιστικής Ρωσίας είναι η σημαία των Τσάρων, και του συνεργάτη των Γερμανών ναζί Βλάσοφ. Επιπλέον η Ρωσία στήριξε την αστική εξουσία του Καζακστάν.

Η ΕΕ λειτουργεί συμπληρωματικά αλλά και ανταγωνιστικά προς το ΝΑΤΟ ώστε να αποτελέσει έναν αυτόνομο ιμπεριαλιστικό πόλο που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων. Όμως κάθε βήμα στην παραπέρα πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ενοποίηση της ΕΕ την κάνει ακόμα πιο αντιδραστική, ακόμα πιο επικίνδυνη για τους λαούς και τις ανάγκες τους, χωρίς βέβαια να εξαλείφονται οι αντιθέσεις μεταξύ των κρατών – μελών.

Ελληνική Εμπλοκή: Η Ελλάδα πρωτοπαλίκαρο, ο πιο καλός μαθητής των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, της μιας συμμορίας ληστών. Όλη η Ελλάδα έχει γίνει μια απέραντη ΕυρωΑτλαντική Βάση, με πιο σημαντικές, στην παρούσα φάση, Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο απ’ όπου 12 επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι απογειώθηκαν και πήγαν στην Πολωνία. Επίσης από την Ελευσίνα έφυγαν 2 C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφεραν πολεμικό υλικό στην Ουκρανία.

Η Ελληνοαμερικανική και Ελληνογαλλική συμφωνία, οι επιθετικοί εξοπλισμοί που προβλέπονται για τις επιθετικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι για την άμυνα της χώρας, το γεγονός ότι είμαστε στην πρώτη θέση στις δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι οποίες το 2020 ανήλθαν σε 6,6 δις ευρώ, ή 3,82% του ΑΕΠ της χώρας μας, οι αποστολές ένστολων και εξοπλισμού στο εξωτερικό που έγιναν (Βαλκάνια, Αφγανιστάν, Σαουδική Αραβία κλπ), ή προγραμματίζεται να γίνουν (Σαχέλ) δεν έχουν καμιά σχέση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας αλλά αποβλέπουν στη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας, την οποία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και ΣΥΡΙΖΑ έχουν στηρίξει. Σαν στόχο έχουν την περικύκλωση της Ρωσίας, και υπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντα της Ελληνικής αστικής τάξης, και κάνουν τη χώρα μας «θύτη» άλλων λαών, και «θύμα» αντιποίνων από τη Ρωσία, πιθανότητα που αυξάνεται μετά την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.Παράλληλα το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για μια γενικευμένη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ένα άλλο παραμύθι είναι ότι θα «κοπεί η όρεξη» και αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας, δηλαδή της Τουρκικής αστικής τάξης, αφού είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ θεωρεί το Αιγαίο σαν ΝΑΤΟϊκή επικράτεια. και ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, ενθαρρύνοντας έτσι την επιθετικότητα της Τουρκίας, προωθώντας τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με ΝΑΤΟϊκή εποπτεία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, και Παναγιωτόπουλου-Ακάρ, ενώ οι παραβιάσεις καλά κρατούν.

Όλες οι αστικές τάξεις είναι εξ ορισμού επιθετικές, και παρεμβαίνουν πολιτικά η/και στρατιωτικά, για να υπηρετηθεί ο οικονομικός στόχος της μεγιστοποίησης του κέρδους των μονοπωλίων τους. Για παράδειγμα η Ελληνική αστική τάξη επενέβη στρατιωτικά στην Κριμαία το 1919, ενάντια στους μπολσεβίκους, και το 1922 ενάντια στην Τουρκία, που κατέληξε βέβαια στη Μικρασιατική καταστροφή. Στις ιμπεριαλιστικές σχέσεις το μόνιμο στοιχείο είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιμπεριαλιστών, και η επιθετικότητα ενάντια στους λαούς, και το προσωρινό η συνεργασία μεταξύ τους.

Ενώ οι αστικές τάξεις συγκρούονται για τη νομή της λείας, ενώνονται, όπως οι λύκοι, ενάντια στους εργαζόμενους και στους λαούς, με στόχο οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι, και οι φτωχοί φτωχότεροι. Έτσι σήμερα το 1,1% του ενήλικου πληθυσμού κατέχει περιουσία συνολικού ύψους 191,6 τρισ. δολάρια, που αντιστοιχεί στο 45,8% του παγκόσμιου πλούτου! Από την άλλη, το 55% του ενήλικου πληθυσμού στον πλανήτη κατέχει μόλις το 13,7% του παγκόσμιου πλούτου.

Οι αστοί θέλουν φτωχούς εργαζόμενους, γιατί έτσι προκύπτει το κέρδος, αλλά και πλούσιους καταναλωτές, για να αγοράζουν το προϊόντα που παράγονται από τους ίδιους ως εργαζόμενους. Έτσι προκύπτει η αγεφύρωτη αντίθεση και οι τεράστιες ανισότητες του καπιταλισμού, που προσπαθούν να τη λύσουν με διάφορα εφήμερα τεχνάσματα, και παροχές ψίχουλα, όπως τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια.

Σήμερα δεν υπάρχουν οι σοσιαλιστές χώρες που ήταν ένα αποκούμπι για τους λαούς. Ο λεγόμενος πολυπολικός κόσμος στην πραγματικότητα είναι μονοπολικός με διάφορες παραλλαγές, π.χ., ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, Ρωσία, Κίνα, που βέβαια δεν είναι τα περιστέρια της ειρήνης αλλά τα γεράκια του πολέμου,που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του 1% του πληθυσμού της γης.

Ο άλλος πόλος είναι οι λαοί, το 99%, η σωστή πλευρά της ιστορίας. Οι λαοί δεν είναι συμπλήρωμα για να διαλέξουν έναν από τους ληστές, αλλά πρωταγωνιστές που με τις δικές τους δυνάμεις θα παλέψουν ενάντια σ’ όλους τους ληστές, ενάντια στην εκμετάλλευση και τον πόλεμο. Γιατί οι λαοί θέλουν να ζουν ειρηνικά, να αναπτύσσουν σχέσεις φιλίας, συνεργασίας, και αμοιβαίου οφέλους μεταξύ τους, να αξιοποιούν κάθε πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας για να ικανοποιούνται οι ανάγκες τους, και όχι για τη μεγιστοποίηση του κέρδους, που οδηγεί στην εκμετάλλευση, τη φτώχια, τον πόλεμο, και την προσφυγιά.

Η ΕΕΔΥΕ, το Ελληνικό Αντιιμπεριαλιστικό Κίνημα Ειρήνης, απαιτεί:

  • Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
  • Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας, είτε με στρατιωτικό προσωπικό, είτε με εξοπλισμούς.
  • Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας.
  • Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...