Χιλή: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο αποποινικοποίησης των αμβλώσεων

Σαντιάγκο Χιλή
Σαντιάγκο, Χιλή

Οι βουλευτές της Χιλής ενέκριναν σήμερα ένα νομοσχέδιο, που αποποινικοποιεί την άμβλωση έως τις 14 εβδομάδες της κύησης, με το κείμενο να πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια από τη Γερουσία.

«Με 75 ψήφους υπέρ, 68 κατά και δύο αποχές, η Βουλή ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης για τις γυναίκες που διανύουν έως την 14η εβδομάδα της κύησης», ανέφερε το κοινοβούλιο της Χιλής στο Twitter.

«Η αποποινικοποίηση της άμβλωσης εγκρίθηκε! Έγινε για όλες τις γυναίκες και τις εγκύους που διώχθηκαν και ποινικοποιήθηκαν, ιδίως αν είχαν ελάχιστους οικονομικούς πόρους», έγραψε η βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Καμίλα Βαγιέχο, το οποίο στήριξε το νομοσχέδιο.

Οι βουλευτές άρχισαν τον Ιανουάριο τη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου, που είχε κατατεθεί το 2018 από την αριστερή αντιπολίτευση, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιβολής ποινών φυλάκισης σε γυναίκες που επιθυμούσαν την άμβλωση.

Προκειμένου να υιοθετηθεί οριστικά, ο κείμενο, που ψηφίστηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας στο Δικαίωμα της Άμβλωσης, θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από τη Γερουσία.

Έως το 2017, η Χιλή ήταν μία από τις σπάνιες χώρες που δεν επέτρεπαν την άμβλωση υπό οποιαδήποτε προϋπόθεση, σύμφωνα με έναν νόμο που είχε ψηφιστεί υπό τη δικτατορία του Αουγούστο Πινοσέτ (1973-1990).

Υπό την πίεση του λαϊκού κινήματος, ένα νομοσχέδιο ψηφίστηκε, το οποίο επέτρεπε την άμβλωση στην περίπτωση που διέτρεχε κίνδυνο η ζωή της μητέρας, του παιδιού ή στην περίπτωση βιασμού.

Όμως, αυτές οι αμβλώσεις αντιπροσώπευαν μόλις το 3% των παράνομων αμβλώσεων, που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο σε αυτή τη χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε μία σειρά άλλων νομοσχεδίων που αφορούν τις αμβλώσεις και απασχολούν το λαό, όπως συνέβη και στην Πολωνία το προηγούμενο διάστημα.

Παρόλο που τα αστικά μέσα προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι για όλα αυτά ευθύνονται νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές κυβερνήσεις, στην πραγματικότητα είναι το ίδιο το σύστημα που γεννάει τέτοιες σκοταδιστικές αντιλήψεις και πρόκειται για καθαρό χτύπημα στα δικαιώματα των νέων γυναικών που δεν τους παρέχεται καν η ασφαλής άμβλωση και υπάρχει επιστημονική άγνοια πίσω από τις συνέπειες τέτοιων πράξεων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...