Πολωνία: Η απαγόρευση των αμβλώσεων – Σκοταδισμός και καπιταλισμός

πολωνία διαδήλωση
Διαδήλωση στην Πολωνία ενάντια στην απαγόρευση των αμβλώσεων

Οι σφοδρές αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις που προκάλεσε η νέα νομοθεσία για τις αμβλώσεις, που απαγόρευε την ιατρική διαδικασία ακόμη και αν το έμβρυο παρουσίαζε γενετικές ανωμαλίες, ανάγκασαν την κυβέρνηση της Πολωνίας να παγώσει τη δημοσίευση και εφαρμογή της. Μετά τις διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που διήρκεσαν πάνω από δύο εβδομάδες και πραγματοποιήθηκαν παρά τα αυστηρά μέτρα για την πανδημία, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της κυβέρνησης δήλωσε ότι η ηγεσία της χώρας «θα δώσει χρόνο για διάλογο» ώστε να εξευρεθεί λύση.

Τον περασμένο μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση που επέτρεπε τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις γενετικών ανωμαλιών, ήταν αντισυνταγματική, καθιστώντας την πολωνική νομοθεσία για το θέμα, που είναι η αυστηρότερη στην Ε.Ε., ακόμη πιο περιοριστική. Επέτρεπε μόνο την άμβλωση μόνο σε περίπτωση που κινδύνευε η ζωή της μητέρας ή η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Πρόκειται για ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα των νέων γυναικών, που στερούνται τη δυνατότητα στην ασφαλή άμβλωση, δημόσια και δωρεάν, τη στιγμή που υπάρχει παντελής έλλειψη γνώσης από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς για όλες τις παραμέτρους, τις συνέπειες από τη μια ή την άλλη επιλογή.

Γραφείο Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ (31/10/2020)

Η απόφαση έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες γυναίκες και πολίτες που αντέδρασαν στην απόφαση, η οποία έλαβε υπ’ όψιν και τις πιέσεις από την Καθολική Εκκλησία.

Οι αναχρονιστικές κι αντιδραστικές επιδιώξεις της Πολωνικής Κυβέρνησης στο Ευρωκοινοβούλιο

Τότε, αρχές Οκτώβρη 2020, η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ ανέδειξε διεθνώς το ζήτημα με τη μορφή Ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο. Τονιζόταν μεταξύ άλλων στην Ερώτηση: «Χρόνια επιδίωξη της αντιδραστικής πολωνικής κυβέρνησης είναι η πλήρης απαγόρευση των εκτρώσεων ωθώντας περισσότερες γυναίκες στην παράνομη άμβλωση θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, πριμοδοτώντας την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας και ενισχύοντας αναχρονιστικές και βαθιά αντιδραστικές απόψεις για το ρόλο των γυναικών στην καπιταλιστική κοινωνία. Η κυβέρνηση της Πολωνίας δεν είναι άλλωστε η μόνη που προωθεί αυτές τις αντιδραστικές πολιτικές, καθώς 31 χώρες μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ υπέγραψαν επαίσχυντη διακήρυξη κατά των αμβλώσεων.»

Η ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ- Δ. Αλαβάνος και Κ. Παπαδάκης
Φώτο Αρχείου / Η ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ- Δ. Αλαβάνος και Κ. Παπαδάκης

Σε άλλο σημείο της Ερώτησης αποκαλύπτονταν χαρακτηριστικά: «Η δε απόφαση δεν είναι διόλου αποκομμένη από τη βάρβαρη πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας από την ΕΕ κι όλες τις κυβερνήσεις. Κι αυτό γιατί ανεξάρτητα από την όποια διαφοροποιημένη στάση τους στο συγκεκριμένο ζήτημα των αμβλώσεων κοινός παρονομαστής τους είναι ότι αντιλαμβάνονται την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών ως πεδίο επενδύσεων για το κεφάλαιο και όχι ένα δικαίωμα που πρέπει να διασφαλίζεται για όλες τις γυναίκες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.»

Τέλος καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει «…ένα νομικό πλαίσιο χωρίς απαγορεύσεις και περιορισμούς στο θέμα των αμβλώσεων, αλλά κυρίως από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με υπηρεσίες που δεν περιορίζονται στην άμβλωση, αλλά αφορούν τη σεξουαλική αγωγή, τον οικογενειακό προγραμματισμό, τον προγεννητικό έλεγχο, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό;»

αντικαπιταλιστική πρωτοβουλία της ΚΝΕ στην Πάτρα ενάντια στην καταστολή στις ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Από αντικαπιταλιστική πρωτοβουλία της ΚΝΕ στην Πάτρα ενάντια στην καταστολή στις ΗΠΑ – 3/6/2020

Η καταγγελία της ΚΝΕ

Σε ανάλογη ανακοίνωση – καταγγελία είχε προχωρήσει και το Γραφείο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ στις 31 Οκτώβρη. Σε αυτήν η ΚΝΕ κατέληγε: «Οι λαοί, για να βάλουν τέρμα στις απαράδεκτες και σκοταδιστικές αυτές ενέργειες που προωθούνται, χρειάζεται να παλέψουν βάζοντας στο στόχαστρό τους το “θερμοκήπιο” μέσα στο οποίο αυτές καλλιεργούνται: Το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα και τη σύγχρονη φυλακή των ευρωπαϊκών λαών, την ΕΕ».

Μήπως οι Πολωνοί είναι θρησκόληπτοι και βαθιά συντηρητικοί;

Σε καμιά περίπτωση δεν είναι οι Πολωνοί συντηρητικοί και αντιδραστικοί από τη φύση τους. Όπως άλλωστε δεν συμβαίνει με κανένα λαό στον πλανήτη. Μια ματιά στο ιστορικό του ζητήματος των αμβλώσεων στην Πολωνία μας πείθει ότι δεν κυριαρχούσαν ποτέ τέτοιες αντιδραστικές απόψεις. Μάλιστα την περίοδο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας (1945 – 1989 Polska Rzeczpospolita Ludowa, PRL) τα δικαιώματα της γυναίκας κι η ισοτιμία της, εκτός του ότι κατοχυρώνονταν με νόμους, στην πράξη εφαρμόζονταν σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Κάτι βέβαια που ίσχυε σε όλες τις Λαϊκές Δημοκρατίες σε αντίθεση με ότι ίσχυε πάντα στον Καπιταλισμό.

Πολωνία - Βαρσοβία - Παλάτι Πολιτισμού και Επιστημών (PKIN - Polish for Palac Kultury i Nauki)
Πολωνία – Βαρσοβία – Παλάτι Πολιτισμού και Επιστημών (PKIN – Palac Kultury i Nauki)

Το ιστορικό των αμβλώσεων στην Πολωνία

Από τους πρώτους νόμους που ψήφισε το κοινοβούλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας ήταν αυτός της 27ης Απριλίου του 1956. Αφορούσε τις προϋποθέσεις της νόμιμης έκτρωσης. Ο συγκεκριμένος νόμος επέτρεπε τον τερματισμό της εγκυμοσύνης στις τρεις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Αν η ιατρική γνωμάτευση δημιουργούσε ανησυχίες για την υγεία του εμβρύου και/ή της μητέρας,
 • Αν η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα αξιόποινης πράξης
 • Και αν η έγκυος αντιμετώπιζε συνθήκες κοινωνικής δυσχέρειας.

Η τελευταία περίπτωση στοιχειοθετούνταν με μια δήλωση εκ μέρους της γυναίκας.

Η Καθολική Εκκλησία ως αντεπαναστατικός μηχανισμός

Είναι ο γνωστός ο ρόλος της επίσημης Ρώμαιο-Καθολικής εκκλησίας της Πολωνίας σαν αντεπαναστατικός μηχανισμός την περίοδο της Λαϊκής Εξουσίας. Τα σχέδια τους άλλωστε τα διαφήμιζαν οι ίδιοι οι Πολωνοί Επίσκοποι και το ίδιο το Βατικανό μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού το 1989. Γι αυτό δεν θα επεκταθούμε στο παρόν άρθρο.

Η νομιμοποίηση των αμβλώσεων ήδη από το 1956 που ψηφίστηκε ο παραπάνω νόμος συγκέντρωσαν το μένος της ηγεσίας της Εκκλησίας. Μάλιστα, «ποντάροντας» στο θρησκευτικό αίσθημα του λαού, οι Επίσκοποι μετέτρεψαν το αίτημά τους για απαγόρευση των αμβλώσεων σε «κρίκο της αλυσίδας» που θα υπέσκαπτε την εμπιστοσύνη του Πολωνικού λαού στην κυβέρνησή του. Σταδιακά οργάνωσαν διαδηλώσεις, συγκέντρωση υπογραφών, διεθνή διαβήματα κ.α

Παλιά πόλη Βαρσοβίας, Πολωνία
Φώτο Αρχείου / Παλιά πόλη Βαρσοβίας, Πολωνία

Ξεχωρίζουμε κάποιους ιστορικούς σταθμούς στα σκοταδιστικά τους σχέδια:

 • Το 1977 η Πολωνική Επιτροπή για την Υπεράσπιση της Ζωής, της Οικογένειας και του Έθνους κατέθεσε ένα υπόμνημα που απαιτούσε αλλαγές στον σχετικό νόμο. Μάζεψαν 12.000 υπογραφές. Πέτυχαν να συζητηθεί στο κοινοβούλιο κι ας απορρίφθηκε ομόφωνα.
 • Τη δεκαετία του 1980, η Καθολική Εκκλησία και οργανώσεις ενάντια στην ελεύθερη επιλογή σχετικά με την έκτρωση διεξήγαγαν μια σειρά από καμπάνιες και διαμαρτυρίες κατά των αμβλώσεων. Σταδιακά προσαρμόζεται η σκοταδιστική προπαγάνδα τους, από «επιστημονικά» και θρησκευτικά δεδομένα, σε συναισθηματικά («υπεράσπισης της ζωής του παιδιού», «αγώνας για τη ζωή» κ.α).
 • Το 1987, μια καθολική οργάνωση, ο Σύλλογος της Καθολικής Διανόησης, έκανε έκκληση στο πολωνικό κοινοβούλιο με αίτημα να αντικαταστήσουν τον υπάρχοντα νόμο για τη διακοπή της κύησης με ένα νομοσχέδιο που αφορούσε την «προστασία της γονεϊκότητας». Πέτυχαν να συγκροτηθεί Επιτροπή Διαβούλευσης.
 • Το 1989, το Κέντρο για την Έρευνα της Κοινής Γνώμης διεξήγαγε μια δημοσκόπηση ζητώντας από τους συμμετέχοντες τη γνώμη τους σχετικά με τον νόμο για τις αμβλώσεις. Το 20% των ερωτηθέντων επιθυμούσαν την ολική απαγόρευση των εκτρώσεων, το 25% επιζητούσε το δικαίωμα του τερματισμού της εγκυμοσύνης χωρίς κάποιον περιορισμό και περισσότεροι από τους μισούς δήλωναν ότι θα ψήφιζαν για εκτρώσεις χωρίς περιορισμούς σε ένα επερχόμενο δημοψήφισμα.

  Ανατροπή του Σοσιαλισμού κι επαναφορά του καπιταλισμού με τα γνωστά γεγονότα του αντεπαναστατικού Κόμματος της «Αλληλεγγύης»
 • Στις 7η Ιανουαρίου του 1993 ψηφίζεται ο νόμος που περιορίζει το δικαίωμα στην άμβλωση και παραμένει αμετάβλητος μέχρι σήμερα (2020).
  • Επιτρέπει τον τερματισμό της εγκυμοσύνης υπό τις τρεις παρακάτω περιπτώσεις:
  • αν η εγκυμοσύνη αποτελεί απειλή για τη ζωή ή την υγεία της εγκύου,
  • αν οι προγεννητικές διαγνώσεις ή άλλες ιατρικές ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλή πιθανότητα για σοβαρή ή αμετάκλητη βλάβη του εμβρύου ή ανίατη ασθένεια που απειλεί τη ζωή του
  • και αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα αξιόποινης πράξης, όπως βιασμού ή αιμομιξίας.

Μ’ άλλα λόγια αυτό που είχαν πετύχει οι Πολωνοί επαναστάτες το 1956, το… «αν η έγκυος αντιμετώπιζε συνθήκες κοινωνικής δυσχέρειας», εξαφανίστηκε.

Αφίσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας
“Ja jestem kobieta pracująca, żadnej pracy się nie boję” («Είμαι εργαζόμενη γυναίκα, δεν φοβάμαι καμία δουλειά») – Αφίσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας / Πηγή: TWITTER

Συμπέρασμα

Οι αρθρογράφοι σοσιαλδημοκρατικών εφημερίδων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εστιάζουν στο ότι η κυβέρνηση της Πολωνίας είναι «υπερσυντηρητική», όπως λένε, ή «νεοφιλελεύθερη».

Θα ταν κλισέ να απαριθμήσουμε τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις που υπερψήφισαν ή διατήρησαν τέτοιους σκοταδιστικούς νόμους σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Αρκούμαστε να θυμίσουμε ότι ο Καπιταλισμός δεν αφήνει τους λαούς να ανασάνουν κι όσο θα καρκινοβατεί θα φέρνει στην επιφάνεια ότι πιο σκοταδιστικό και σάπιο έχει γεννήσει η εκμεταλλευτική κοινωνία.

Γαρδίκης Νίκος

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...