Δ. Μανωλάκου για Ναυπηγεία Ελευσίνας: Η παράδοσή τους στην αμερικανική εταιρεία εξυπηρετεί τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Η Διαμάντω Μανωλάκου, Βουλευυτηής ΄Β Πειραιά του ΚΚΕ στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής - 19/04/2022
Η Διαμάντω Μανωλάκου, Βουλευυτηής ΄Β Πειραιά του ΚΚΕ στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής – 19/04/2022

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για τη δήθεν εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας εξέφρασε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην τρίτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για το θέμα. 

Το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του επενδυτή, με προκλητικές ρυθμίσεις απαλλαγών και προνόμια, με διαγραφή των οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία που φθάνουν σχεδόν στο 100%, την ώρα, σημείωσε χαρακτηριστικά, που δεκάδες χιλιάδες λαϊκές κατοικίες βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε πως ο επενδυτής που ενδιαφέρεται για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι η ίδια ελληνοαμερικανική εταιρεία που έχει πάρει και τα Ναυπηγεία Σύρου, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία μάλιστα ευχαρίστησε πρόσφατα. Η εταιρεία χρειάζεται τα συγκεκριμένα ναυπηγεία ως σημείο ναυπηγοεπισκευής για τον 6ο στόλο, που σε συνδυασμό με τη Σούδα και τη Σύρο,  μετατρέπει τη χώρα σε μόνιμο αγκυροβόλιο του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «ο σχεδιασμός αυτός εντάσσεται στη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, μπλέκοντας τον λαό και τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ενώ είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Τα σχέδια αυτά εξυπηρετούν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ με χρήματα του ελληνικού λαού και είναι φανερό ότι το μάρμαρο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι όπως και στο Νεώριο, σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Αναφορικά με τις τεχνικές βελτιώσεις που επέφερε επί του νομοσχεδίου η κυβέρνηση, η Δ. Μανωλάκου τόνισε πως είναι σε θετική κατεύθυνση ως αποτέλεσμα της πίεσης των εργατικών κινητοποιήσεων, αλλά δεν αλλάζουν την ουσία του νομοσχεδίου καθώς δεν υπάρχει δέσμευση για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων με τα σημερινά δικαιώματα.   

Όσον αφορά τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν όρους δόμησης παραθεριστικών κέντρων, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως ουσιαστικά ικανοποιούνται ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το σχετικό άρθρο 5 του νομοσχεδίου, ενώ «παρών» θα ψηφίσει στα άρθρα 11 και 12 που αφορούν τη δημιουργία ινστιτούτων και έρευνας, που όμως γίνονται όχι για τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά για την κάλυψη των αναγκών του κεφαλαίου, της αποδοτικότερης σύνδεσής του με την αγορά και την προσέλκυση επενδύσεων και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα.  

Εξάλλου, θυμίζουμε ότι για αύριο Τετάρτη το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας καλεί σε συγκέντρωση στις 4 μ.μ. έξω από τη Βουλή, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ στο κάλεσμα ανταποκρίνονται δεκάδες σωματεία, με το ΠΑΜΕ να καλεί σε μαζική συμμετοχή.

Δείτε ακόμα...