Δ. Μανωλάκου: Να γίνει δεκτή η τροπολογία του ΚΚΕ για τους ναυτεργάτες

Στην περαιτέρω υποβάθμιση των δικαιωμάτων και των κλαδικών συμβάσεων των ναυτεργατών για την ενίσχυση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου αποσκοπεί το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή της, χαιρέτισε τη 48ωρη καθολική απεργία των ναυτεργατών, οι οποίοι με τη δουλειά τους παράγουν όλο τον πλούτο για να τον απολαμβάνει αποκλειστικά το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Η Δ. Μανωλάκου κατήγγειλε τη στυγνή εκμετάλλευση των ναυτεργατών με τους νόμους όλους των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Εκεί που πατάει ο ένας, συνεχίζει ο άλλος, μην τυχόν και φορολογηθούν οι εφοπλιστές και χάσουν κανένα σεντ από τα αμύθητα κέρδη τους.

Η βουλευτής του ΚΚΕ μετέφερε στη Βουλή τα κύρια αιτήματα των ναυτεργατών, όπως η ανανέωση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τον πληθωρισμό.

Όπως επισήμανε, είναι στρατηγικός στόχος για το εφοπλιστικό κεφάλαιο η κατάργηση των ΣΣΕ και το νομοσχέδιο φέρνει σε αυτή την κατεύθυνση επικίνδυνες διατάξεις που το καθιστούν πραγματικό τερατούργημα.

Κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί την τροπολογία του ΚΚΕ, ώστε οι όροι εργασίας και τα δικαιώματα του ναυτικού να ορίζονται από τις ελληνικές ΣΣΕ που συμφωνούνται από εργοδότες και εργαζόμενους και να δεσμεύουν όλους τους εργοδότες.

Αντί για αυτό η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο πλήττει ακόμα περισσότερο τις κλαδικές συμβάσεις και άλλα κρίσιμα δικαιώματα, επεκτείνοντας τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας που διαμορφώνει συνθήκες δουλεμπορίου με μειώσεις μισθών, ένταση εκμετάλλευσης και αύξηση κινδύνου ζωής και ασφάλειας, ώστε να γίνονται φθηνότεροι οι ναυτεργάτες.

Για παράδειγμα, προβλέπει 72 ώρες δουλειά τη βδομάδα, μισό μισθό σε σύγκριση με την κλαδική σύμβαση των ποντοπόρων, άδεια 2,5 μέρες τον μήνα, όταν οι ναυτεργάτες έχουν κατακτήσει στην κλαδική σύμβαση 8 μέρες τον μήνα και πάει λέγοντας. Με τη Σύμβαση αυτή έχουν συμφωνήσει τα συμβιβασμένα συνδικάτα μεταφορών της ΕΕ, η ITF (Διεθνής Ομοσπονδία Μεταφορών) και βέβαια η πλειοψηφία της ΠΝΟ, όπως υπενθύμισε. 

Η Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι δεν αρκούν στους εφοπλιστές οι μέχρι τώρα φοροαπαλλαγές, τα αμέτρητα προνόμια, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις αλλά θέλουν και άλλα προκλητικά, με την κατάργηση των ΣΣΕ να είναι στρατηγικής σημασίας γι’ αυτούς, αφού συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση και θωράκιση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητάς τους. Μέτρα που είναι ταυτόχρονα επικίνδυνα όχι μόνο για τις συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης των ναυτεργατών στα καράβια, αλλά και για την προστασία και ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Είναι χαρακτηριστικό, σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, ότι στα ποντοπόρα πλοία, οι εφοπλιστές, με τη στήριξη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και βέβαια του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ, έχουν να υπογράψουν ΣΣΕ από το 2010!

Δείτε ακόμα...