Δανία και Ολλανδία δεσμεύονται να δώσουν F-16 στην Ουκρανία

EUROKINISSI

Η Δανία θα δωρήσει 19 μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα, η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρεντέρικσεν στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην αεροπορική βάση Skrydstrup της Δανίας.

Γνωρίζουμε ότι η ελευθερία σας, είναι η ελευθερία μας. Γνωρίζουμε επίσης, ότι χρειάζεστε περισσότερα” όπλα, δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας. “Αυτός είναι ο λόγος που ανακοινώνουμε ότι δωρίζουμε 19 μαχητικά αεροσκάφη F-16”, εξήγησε η ίδια.

Η Ολλανδία έχει επίσης, διαθέσιμα 42 αεροσκάφη F-16, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα τα δωρίσει όλα στο σύνολό τους, δήλωσε νωρίτερα σήμερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, στη διάρκεια μιας επίσκεψης του Ζελένσκι στην Ολλανδία που προηγήθηκε.

Η Ολλανδία και η Δανία ηγούνται εδώ και μήνες, μιας κοινής προσπάθειας για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16, προωθώντας την δωρεά των μαχητικών, ώστε η Ουκρανία να βοηθηθεί στην αντιμετώπιση της ρωσικής αεροπορικής υπεροχής, μετά την εισβολή των δυνάμεων της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Γερμανία, με τη σειρά της, αναμένει να παράσχει στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια ύψους περίπου πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, όπως ανακοίνωσε σήμερα 20/8 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Η Γερμανία είναι μια από τις χώρες με την μεγαλύτερη παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να το κάνει για όσο χρειαστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...