Δανία: Συνομιλίες για νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και για παρουσία αμερικανικού στρατού σε δανέζικο έδαφος

Command Sgt. Maj. Michael A. Grinston, left, the senior enlisted leader of the Combined Joint Forces Land Component Command – Iraq, points out a terrain feature during a visit to Al Asad Air Base Feb. 10. Grinston accompanied Command Sgt. Maj. Christopher K. Greca, the senior enlisted leader of U.S. Central Command, center, during his two-day visit to the region. (CJFLCC-I photo by Master Sgt. Mike Lavigne, U.S. Army)

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανοίξει την πόρτα στην παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στην επικράτεια της σκανδιναβικής χώρας στο πλαίσιο μιας νέας διμερούς συμφωνίας που αποσκοπεί στη διευκόλυνση μετακίνησης αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη.

«Οι ΗΠΑ προσέγγισαν τη Δανία προσφέροντας μια διμερή αμυντική συνεργασία», εκτός ΝΑΤΟ. «Η ακριβής μορφή που θα πάρει αυτή η συνεργασία δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών, εξοπλισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού στο δανικό έδαφος», είπε η Φρεντέρικσεν σε συνέντευξη Τύπου.

Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν για αυτή τη μελλοντική συμφωνία δεν επισπεύθηκαν από την τρέχουσα κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ισχυρίστηκε η πρωθυπουργός της Δανίας, ενώ αναγνώρισε ότι η τρέχουσα κρίση «απεικονίζει» σύμφωνα με την Κοπεγχάγη την ανάγκη για ενισχυμένη συνεργασία.

«Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι εγγυητές της ασφάλειάς μας, γι’ αυτό στεκόμαστε μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τίθενται υπό αμφισβήτηση οι δυτικές αξίες, όπως η δημοκρατία και η ελευθερία», δήλωσε ο Δανός υπουργός ’Αμυνας Μόρτεν Μπόντσκοφ.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία συμμετείχε με τους Αμερικανούς στο Ιράκ, είναι από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...