Δε χάσαμε όλοι μέσα στην πανδημία

Δεξαμενόπλοιο
Φώτο Αρχείου

Εν μέσω πανδημίας, όχι μόνο δεν έχασαν όλοι, αλλά κάποιοι έβγαλαν τεράστια κέρδη αξιοποιώντας την κρίση.

Ο λόγος για τους Έλληνες εφοπλιστές, των οποίων ο στόλος κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως με βάση την αξία του, η οποία υπολογίζεται σε πάνω από 100 δισ. Το παραπάνω με βάση στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η VesselsValue που αφορούν την περίοδο έως τον Απρίλιο του 2020.

Να σημειωθεί πως οι εφοπλιστές, από τον Μάρτιο του 2019 έως τον Απρίλιο, αγόρασαν συνολικά 320 πλοία.

Όπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα, ο στόλος των Ελλήνων αγγίζει την αξία των 100,446 δισ. δολαρίων και βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Πρώτη είναι η Ιαπωνία, ενώ ακολουθεί μετά την Ελλάδα η Κίνα.

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά πάνω από τα 100 δισ. τα τελευταία τρία χρόνια. Κύριος λόγος για αυτό είναι η άνοδος της αξίας των δεξαμενόπλοιων. Η κυριαρχία των Ελλήνων εφοπλιστών εκεί φανερώνεται από το γεγονός ότι αυτοί κατέχουν το 26% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων.

Με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και τις τιμές του αργού να σημειώνουν άνευ προηγουμένου απώλειες τον Απρίλιο, οι εφοπλιστές έχουν ευκαιρία να βγάλουν ακόμα πιο μεγάλα κέρδη. Αφού μεγάλοι παίκτες αγοράζουν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και τις αποθηκεύουν σε δεξαμενόπλοια. Περιμένοντας πότε θα ανέβουν οι τιμές, ώστε να θησαυρίσουν.

Ας αφήσουν λοιπόν κυβέρνηση και λοιποί, ότι “όλοι μαζί” είμαστε απέναντι στην πανδημία. Εξάλλου, πρόσφατα το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χάρισε πάνω από 30 εκατ. σε ακτοπλοϊκές και νησιωτικές επιχειρήσεις. Ενώ πολλοί ναυτεργάτες δε δικαιούνται ούτε τα 800€…

Για να μη μιλήσουμε για τις συνθήκες που δουλεύουν αυτοί σε καράβια όπου γης…

Με πληροφορίες από newmoney

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...