«Δεν είμαστε η Amazon» δηλώνει ο Βρετανός υπουργός ’Αμυνας για τα συνεχή αιτήματα του Κιέβου για αποστολή όπλων

Ο Βρετανός πρώην υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας

Αίσθηση προκάλεσαν δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας, που απηχούν μία δυσαρέσκεια σχετικά με την επιμονή της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την αποστολή όλο και περισσότερων όπλων στο Κίεβο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Μπεν Γουάλας είπε ότι η Βρετανία δεν είναι η Amazon», ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου, σε ό,τι αφορά την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, προτρέποντας το Κίεβο να δείξει περισσότερη «ευγνωμοσύνη» του για τα οπλικά συστήματα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων που λαμβάνει από τα δυτικά κράτη, «Είτε μας αρέσει, είτε όχι, ο κόσμος θέλει να βλέπει ευγνωμοσύνη» είπε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο Γουάλας, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους. «Κάποιες φορές πρέπει να πείσουμε χώρες να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους. Ναι, αυτός ο πόλεμος είναι ένας ευγενής πόλεμος (……) αλλά κάποιες φορές πρέπει να πείθουμε τους κοινοβουλευτικούς στις ΗΠΑ. Πρέπει να πείθουμε πολιτικούς αξιωματούχους που, σε άλλες χώρες, αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο», σχολίασε.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Γουάλας εξέφρασε επίσης την ενόχλησή του όταν, σε μια επίσκεψη που πραγματοποίησε πέρσι στην Ουκρανία, του δόθηκε ένας «κατάλογος όπλων» τα οποία χρειάζεται το Κίεβο. «Ξέρετε, δεν είμαστε η Amazon. Τους το είπα πέρσι, όταν ταξίδευα επί 11 ώρες για να μου δώσουν έναν κατάλογο», τόνισε.

Ωστόσο, μιλώντας αργότερα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι είναι «συγκλονισμένος» από το πόσο πολύ η Ουκρανία εκτιμά την υποστήριξη της χώρας του.

Την Τρίτη ο Ζελένσκι είπε ότι ήταν «άνευ προηγουμένου και παράλογο» το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν είχε λεπτομέρειες για το πότε θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...