Για τις διαφορές στη μισθοδοσία μαθητών των παραγωγικών σχολών

Πολεμικό Ναυτικό / Ναυτικοί Δόκιμοι σε παρέλασης 28η Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη / Πηγή: Eurokinissi
Φώτο Αρχείου / Ναυτικοί Δόκιμοι σε παρέλασης 28η Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη / Πηγή: Eurokinissi

Με το νόμο 4472/2017 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθορίστηκαν η αμοιβές των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Όμως με τον συγκεκριμένο νόμο υπάρχει ανισότητα ανάμεσα την μισθοδοσία των μαθητών των στρατιωτικών σχολών έναντι των αντίστοιχων των Σωμάτων Ασφαλείας. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι ο πρωτοετής μαθητής του Πολεμικού Ναυτικού λαμβάνει μισθό 157,50 ευρώ ενώ ο πρωτοετής συμμαθητής του τού Λιμενικού Σώματος – ΕΛ.ΑΚΤ. λαμβάνει σχεδόν τετραπλάσιο μισθό 623,70 ευρώ και ο τεταρτοετής μαθητής του Πολεμικού Ναυτικού λαμβάνει μισθό 157,50 ευρώ, ενώ ο τεταρτοετής συμμαθητής του τού Λιμενικού Σώματος. – ΕΛ.ΑΚΤ. λαμβάνει σχεδόν πενταπλάσιο μισθό 669,90 ευρώ.

Για την παραπάνω ανισότητα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει καταθέσει ερωτήσεις στην βουλή. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση δεν έχουν κάποια πειστική εξήγηση γιατί υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση.

Το μόνο που λέει η κυβέρνηση είναι ότι το ύψος των αμοιβών καθορίζεται κατ’ αποκλειστική αρμοδιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ακόμα και μαθητές που είναι στην ίδια σχολή (ΣΝΔ) και κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα στρατωνίζονται, εκπαιδεύονται, αθλούνται, σιτίζονται κλπ. αμείβονται υποδεέστερα.

Μετά τα παραπάνω και προκειμένου να εκλείψει η αδικία που αισθάνονται οι μαθητές των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας απαιτεί από την κυβέρνηση την εναρμόνιση των μισθών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων με τους μισθούς των μαθητών των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, με αύξηση των πρώτων.

Μπάμπης Βορτελίνος
Μέλος της Επιτροπής της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ
για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Δείτε ακόμα...