Διάσκεψη Ασφαλείας του Βερολίνου: «Καθήκον» της Γερμανίας η υπεράσπιση της Ευρώπης

Τμήμα του Γερμανικού Στρατού στη Λιθουανία
Φώτο Αρχείου

Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Βερολίνου, την περασμένη βδομάδα, η Γερμανία δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες της να «ηγηθεί» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την «ασφάλεια στην Ευρώπη». Στην ατζέντα της Διάσκεψης – που συνδιοργανώθηκε με τη Νορβηγία – βρέθηκαν οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις της «νέας εποχής» σφοδρού γεωπολιτικού ανταγωνισμού μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η «αμυντική» συνεργασία στην Ευρώπη και η παραπέρα ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

«Στόχος μας είναι να γίνει αισθητή η παρουσία μας στην περιοχή με κάθε τρόπο», ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Κρ. Λάμπρεχτ.

Η αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη «περνάει» και μέσα από τη στήριξη στην Ουκρανία, και το Βερολίνο επισημαίνει ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι αναμένεται να έχουν εκπαιδευτεί από τις γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις περίπου 5.000 Ουκρανοί στρατιώτες.

Η υπουργός Αμυνας υπενθύμισε μεταξύ άλλων: Την παράδοση του συστήματος αεράμυνας «Iris T» στην Ουκρανία, τον σταθμό επισκευής και συντήρησης «Panzerhaubitze 2000» στη Σλοβακία, την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας «European Sky Shield» και ενδεχομένως την αποστολή γερμανικών «Patriot» και «Eurofighter» στην Πολωνία, εφόσον το επιθυμεί η Βαρσοβία.

Κεντρικό καθήκον των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η «υπεράσπιση της ελευθερίας» στην Ευρώπη, «κάθε συμμάχου και κάθε εκατοστού του εδάφους της Συμμαχίας», υπογράμμισε ο καγκελάριος Ολ. Σολτς. Ο ίδιος έχει επίσης διακηρύξει ότι ο γερμανικός στρατός θα γίνει «ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος της Ευρώπης».

Στο μεταξύ, την ώρα που η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στη Λιθουανία αλλά διαφωνεί με το Βίλνιους αν θα είναι μόνιμη η γερμανική παρουσία εκεί, οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν ότι θα διατηρήσουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Λιθουανία. Μέχρι σήμερα τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται εκεί εκ περιτροπής.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...