Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ναζιστική ιδεολογία της είναι το κίνητρο της εγκληματικής δράσης της

Τάγμα Εφόδου Χρυσής Αυγής
Φώτο Αρχείου / Τάγμα Εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή / Πηγή: Eurokinissi

Η «Ελληνική Ενωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου» (ΕλΕΔΑ) πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Η ώρα της απόφασης», με αφορμή την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, την ερχόμενη Τετάρτη 7 Οκτώβρη. Στην εκδήλωση πήραν μέρος και τοποθετήθηκαν μάρτυρες κατηγορίας, δικηγόροι Πολιτικής Αγωγής και μέλη του Παρατηρητηρίου της Δίκης της Χρυσής Αυγής.

Ο αντιπρόεδρος της ΕλΕΔΑ Β. Παπαστεργίου αναφερόμενος στη σημασία που είχε η δημοσιογραφική κάλυψη της συγκεκριμένης δίκης τόνισε πως «Αν δεν υπήρχε αυτή η κάλυψη, δεν θα μαθαίναμε ποτέ το πλήθος των επιθέσεων, το πρώτο καταστατικό της οργάνωσης και το περιεχόμενό του, τις αλληλοκατηγορίες των ηγετικών στελεχών και άλλα σημαντικά στοιχεία», τόνισε.

Από την αποδεικτική διαδικασία της δίκης προέκυψαν δύο βασικά και αλληλένδετα συμπεράσματα: Πρώτο, η ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής ως κίνητρο της εγκληματικής δράσης της και δεύτερο, ο ίδιος ο εγκληματικός χαρακτήρας της, που είναι συνυφασμένος με τη συγκρότηση και λειτουργία της ναζιστικής πολιτικής οργάνωσης

Αντ. Αντανασιώτης, συνήγορος των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ

Στην τοποθέτησή της η συνήγορος της οικογένειας ΦύσσαΧρ. Παπαδοπούλου, σημείωσε ότι το διακύβευμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, η 7η Οκτώβρη θα είναι μία μέρα ορόσημο. «Πέρα από το καθαρά ποινικό σκέλος για καθέναν κατηγορούμενο, σε ένα ευρύτερο κοινωνικό – πολιτικό πλαίσιο, θα σταλεί ένα μήνυμα από το οποίο θα κριθεί και το μέλλον της χώρας, σε τι κοινωνία θα ζήσουμε», τόνισε. Ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κ. Σκαρμέας, ανέφερε ότι οι βαριές καταδίκες και των 68 κατηγορουμένων, από τον Ρουπακιά μέχρι τον Μιχαλολιάκο είναι το μόνο φυσιολογικό αποτέλεσμα αυτής της ιστορικής ποινικής δίκης.

Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς

Ο συνήγορος των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Αντ. Αντανασιώτης, σημείωσε: «Από την αποδεικτική διαδικασία της δίκης προέκυψαν δύο βασικά και αλληλένδετα συμπεράσματα: Πρώτο, η ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής ως κίνητρο της εγκληματικής δράσης της και δεύτερο, ο ίδιος ο εγκληματικός χαρακτήρας της, που είναι συνυφασμένος με τη συγκρότηση και λειτουργία της ναζιστικής πολιτικής οργάνωσης. H αποτελεσματική πάλη κατά του φασισμού συνδέεται αναπόσπαστα με την πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση, τον σοσιαλισμό. Γιατί, όπως έγραφε χαρακτηριστικά ο Μπρεχτ, “ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί, παρά μονάχα ως καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, ως ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός”».

Ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Αλιβιζάτος, σημείωσε ότι κατά την άποψή του η θεμελίωση ότι είναι εγκληματική οργάνωση προκύπτει από τον λόγο και την πράξη της Χρυσής Αυγής. Ανέφερε ότι η τοποθέτησή του δεν είναι πολιτική, αλλά καθαρά νομική, είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει κανείς να χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη οργάνωση εγκληματική.

Ο Δ. Χριστόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ανέφερε ότι «η Χρυσή Αυγή υπήρξε μια εγκληματική οργάνωση μεταμφιεσμένη σε πολιτικό κόμμα. Φυσικά, με τη δίκη δεν τελειώνει ο αγώνας εναντίον της Άκρας Δεξιάς, και μάλιστα στην πιο επιθετική εκδοχή της, αυτή του ναζισμού».

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππας

Στη συνέχεια πήραν το λόγο ο Λ. Παπαγιαννάκης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Golden Dawn Watch», που μίλησε για τον ρόλο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου της Αθήνας, η Ηλ. Αλεξανδροπούλου, επίσης μέλος της Συντακτικής Επιτροπής, με αφορμή τα λόγια της Μάγδας Φύσσα, «όσοι βρεθήκαμε στο ρεύμα αυτής της ιστορίας δεν θα είμαστε ποτέ πια οι ίδιοι», ανέφερε ότι «δεν θα είμαστε οι ίδιοι, θα είμαστε καλύτεροι, πιο προετοιμασμένοι και πιο μάχιμοι».

Η παρατηρήτρια του «Golden Dawn Watch», Στ. Κίτσου, αναφερόμενη στη δουλειά του Παρατηρητηρίου, υπογράμμισε ότι το ισχυρότερο κίνητρο για την αδιάλειπτη και λεπτομερή καταγραφή και τη δημοσιότητα αυτής της διαδικασίας ήταν η αποτύπωση των στιγμών στην ιστορική μνήμη. Ο Κ. Παπαϊωάννου, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Golden Dawn Watch», στην τοποθέτησή του είπε τόνισε πως με δεδομένες τις ευθύνες για την προηγηθείσα ατιμωρησία των μελών της ΧΑ για πολλά χρόνια η ελληνική Δικαιοσύνη έχει μια μοναδική ευκαιρία να σώσει την τιμή της.

Σε παρέμβασή της, η Ελ. Τάκου αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στη δίκη, που συνοψίζεται στην τεκμηρίωση του οργανωμένου χαρακτήρα των επιθέσεων που εκείνη την περίοδο λάμβαναν χώρα σε ένα κλίμα ατιμωρησίας.

Ο δημοσιογράφος Γ. Μπασκάκης υπογράμμισε, τέλος, ότι η Χρυσή Αυγή ως οργάνωση δεν έχει τεκμήριο αθωότητας. «Το δικαστήριο θα κρίνει τι θα γίνει με τους κατηγορουμένους ως πρόσωπα, αλλά η ίδια η Χρυσή Αυγή δεν έχει τεκμήριο αθωότητας».

Δείτε ακόμα...