Δήλωση του Δημήτρη Βλάχου μέλους του ΔΣ της ΕΥΠΣ Ηπείρου για την αποζημίωση της Fraport για τις απώλειες εσόδων

Πυρκαγιά σε αποθήκη στη Ραφήνα - 10/3/2021
Φώτο Αρχείου / Πυρκαγιά σε αποθήκη στη Ραφήνα – 10/3/2021 / Πηγή: Eurokinissi

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στη Βουλή σήμερα Τετάρτη 23 Ιούνη, την κύρωση σύμβασης ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την ανώνυμη εταιρεία “FRAPORT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”, με σκοπό να αποζημιωθεί η Fraport για τις απώλειες εσόδων που είχε λόγω της πανδημίας για το έτος 2020.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε 14 περιφερειακά αεροδρόμια στη Fraport.

Οι πυροσβέστες και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών από την πρώτη στιγμή είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, που είναι ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των εργαζομένων σε αυτά.

Επίσης, έγκαιρα είχαν επισημάνει τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή της Σύμβασης – Σύμπραξης του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνογερμανικής κοινοπραξίας FRAPORT ΑΕ, με τη στελέχωση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Περιφερειακών Αεροδρομίων, από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Είχαμε με ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες καταγγείλει μία σειρά σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές των πυροσβεστικών σταθμών και ζητούσαμε την αναστολή της εκτέλεσης των μεταθέσεων και μετακινήσεων των πυροσβεστών προς τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Παράλληλα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 3 Μάρτη 2017 δημοσίευσε το ΠΔ 13 (ΦΕΚ Α’ 27), που επέφερε τροποποιήσεις και επιδείνωσε τον Κανονισμό Μεταθέσεων των πυροσβεστών. Είναι συνέχεια του ΠΔ 93/2014 που είχε δημοσιεύσει η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι άνοιξε ο δρόμος για σωρεία μεταθέσεων, χωρίς τη θέληση των πυροσβεστών, για την κάλυψη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και των κενών θέσεων σε όλη τη χώρα από όσους έχουν προσληφθεί μετά το έτος 2006. Τον Φλεβάρη του 2020 η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τον νόμο 4662 που ολοκλήρωσε τις δυσμενείς διατάξεις για τις μεταθέσεις, για την πλειοψηφία του πυροσβεστικού προσωπικού.  Η ζωή έδειξε ότι η στελέχωση των περιφερειακών αεροδρομίων οδήγησε σε περαιτέρω αποδυνάμωση των ήδη υποστελεχωμένων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, χωρίς μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν πάρει κανένα μέτρο για την αναπλήρωση και την ενίσχυση του προσωπικού στους ήδη υποστελεχωμένους Πυροσβεστικούς Σταθμούς.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι αποτέλεσμα των μεγάλων περικοπών που έχουν γίνει διαχρονικά στις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού και στην κατάργηση θέσεων πυροσβεστών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία του λαού μας και την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των πυροσβεστών.

Αντίθετα όταν πρόκειται για την αποζημίωση των μονοπωλιακών ομίλων, όπως πρόκειται τώρα με την Fraport, η κυβέρνηση βρίσκει τα εκατομμύρια που ικανοποιούν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Καλούμε την κυβέρνηση να μη δώσει ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση στο μονοπώλιο της Fraport.

Να ενισχύσει τώρα τον κρατικό προϋπολογισμό του Πυροσβεστικού Σώματος και να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, την μονιμοποίηση των 5ετών και εποχικών πυροσβεστών και την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου μηχανολογικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Δημήτρης Βλάχος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου

Δείτε ακόμα...