Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: «Λιμένας της Σμύρνης – Τα Πλοία του Ξεριζωμού»

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: «Λιμένας της Σμύρνης – Τα Πλοία του Ξεριζωμού» - Mπάντα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής - Υπηρεσία Μουσικής Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ

Συγκινητική και εξόχως διδακτική ήταν η πολιτιστική εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή με θέμα «Λιμένας της Σμύρνης – Τα Πλοία του Ξεριζωμού» που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής. Συγκεκριμένα η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 31/5 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο πλαίσιο της Διημερίδας του Υπουργείου με θέμα «Παρουσίαση του νέου Ινστιτούτου Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας, Λιμένων και Λιμενικού Σώματος «ΝΑΥΚΡΑΤΗΣ».

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η δημοσιογράφος κα. Βίκυ Φλέσσα, ενώ ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσίασε το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε, του ερευνητή και σκηνοθέτη κ. Ζάχο Σαμολαδά, για το Ιαπωνικό πλοίο TOKEI MARU, το οποίο κατά τη διάρκεια της καταστροφής της Σμύρνης πέταξε τα εμπορεύματά του και επιβίβασε και διέσωσε πολλούς Έλληνες και Αρμένιους πρόσφυγες, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των Τούρκων.

Η μπάντα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής μαζί με τις χορωδίες των Υπαλλήλων του Υπουργείου Εσωτερικών και του Συλλόγου Γυναικών Θρακομακεδόνων έδωσαν έναν τόνο νοσταλγικής αναπόλησης ενώ η ανάγνωση μαρτυριών Μικρασιατών από την Υποπλοίαρχο Λ.Σ. Λενούδια Αθανασία, τον Σημαιοφόρο Λ.Σ. Παθέκα Ιωάννη και της ΜΠΥ Ζηνοβίας Κυραμαργιού, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση.

Με πληροφορίες από Φωνή Λ.Σ και ΠΣΥΜΕΛΣ

Δείτε ακόμα...