ΔΝΤ: Ύφεση 4,4% προβλέπει για την παγκόσμια οικονομία το 2020

Οικονομία-Χρηματιστήριο-Στατιστική

Η βύθιση στην παγκόσμια οικονομία θα είναι μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ αντίθετα καταγράφει περαιτέρω επιδείνωση στις «αναδυόμενες» οικονομίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του, προβλέπεται ύφεση 4,4% για την παγκόσμια οικονομία. Η εκτίμηση αυτή είναι βελτιωμένη κατά 0.5%, καθώς το προηγούμενο τρίμηνο το ΔΝΤ εκτιμούσε ύφεση 4,9%.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία διατηρούνται οι προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, συγκεκριμένα με συρρίκνωση 9,5% φέτος και ανάκαμψη μόλις 4,1% την επόμενη χρονιά με μοχλό τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις από το «Ταμείο Ανάκαμψης» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «καθώς το πρόγραμμα NGEU (εκταμιεύσεις Ταμείου Ανάκαμψης) θα φθίνει σταδιακά, η ανάπτυξη προβλέπεται να επιστρέψει στο μακροχρόνιο δυνητικό ποσοστό του 1%».

Στην έκθεση World Economic Outlook που δόθηκε στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα που διενεργείται διαδικτυακά αναφέρεται ότι οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες για τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία τα καθαρά έσοδα από τον τουρισμό και τις μεταφορές από περίπου 5% του ΑΕΠ το α΄εξάμηνο του 2019 κατρακύλισαν στο 0,6% του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση ως ποσοστό του ΑΕΠ στις εκτεθειμένες στους εν λόγω κλάδους που εξετάζει, συγκεκριμένα σε σύγκριση με την Πορτογαλία, την Τουρκία, την Ισλανδία και το Μεξικό.

Παρουσιάζοντας σήμερα τις νέες εκτιμήσεις του οργανισμού για το παγκόσμιο ΑΕΠ, η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Γκίτα Γκοπίνατ, ανέφερε πως η βελτίωση των προβλέψεων οφείλεται στα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το ΑΕΠ δευτέρου τρίμηνου, καθώς και στις ενδείξεις για ισχυρότερη ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο, που αντιστάθμισαν εν μέρει τις εξελίξεις σε ορισμένες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

γκίτα γκοπινάτ

Σύμφωνα με την ίδια, το 2021 η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται στο 5,2%, έναντι 5,4% που εκτιμούσε προ τριμήνου το ΔΝΤ.

Μεταξύ άλλων, οι προβλεπόμενοι ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ για το 2020 και το 2021 διαμορφώνονται ως εξής: Ευρωζώνη: -7%, +4,7%. Γερμανία: -6%, +4,2%. Γαλλία: -9,8%, +6%. Ιταλία: -10,6%, +5,2%, Ισπανία : -12,8%, + 7,2%.

HΠΑ: -5,8%, +3,9%. Kίνα: +1,9%, +8,2%. Ιαπωνία: -5,3%, +2,3%. Ρωσία: -4,1%, +2,8%.

«Η απασχόληση παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία και η αγορά εργασίας έχει γίνει πιο συγκεντρωτική με τους εργαζομένους χαμηλού εισοδήματος, τη νεολαία και τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι με σχεδόν 90 εκατομμύρια άτομα να αναμένεται να βρεθούν για πρώτη φορά σε καθεστώς ακραίας φτώχειας φέτος. Η ανάταξη από αυτήν την καταστροφή είναι πιθανό να είναι κοπιώδης, άνιση και πολύ αβέβαιη. Είναι σημαντικό να μην αποσυρθούν πρόωρα τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής», ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου.

Δείτε ακόμα...