Δυτικά Βαλκάνια: «Μάχη» της Ελλάδας να καλύψει το ευρωΝΑΤΟϊκό κενό

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΑΝΥΠΕΞ ΒΟΣΝΙΑΣ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ J. BRKIC. Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021 (ΓΡ. Τ. ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ / EUROKINISSI)

Μόλις τα τελευταία 24ωρα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας είχε συναντήσεις στη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ενώ ο Αναπληρωτής Υπ. Εξ., Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε στο σερβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BETA.

Στον σταθερό ρόλο του γεωπολιτικού μεντεσέ για λογαριασμό των ΗΠΑ και της ΕΕ παραμένει η χώρα μας, μεταφέροντας μηνύματα για διεύρυνση των μπίζνες και της ευρωατλαντικής παρέμβασης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, των Βαλκανίων και της Μεσογείου, σε αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Μάλιστα, στις σχετικές δηλώσεις που έκανε προχθές ο Υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι «οι χώρες της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή έχουμε πρωταρχική ευθύνη και άμεσο συμφέρον να προωθήσουμε τη διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων», για να αποφευχθεί μια «μαύρη τρύπα» στην περιοχή, προειδοποιώντας ότι «αν η ΕΕ δεν αισθανθεί το κενό, άλλες χώρες, που δεν έχουν τις ίδιες αρχές όπως η Ρουμανία και η Ελλάδα, θα προσπαθήσουν να το καλύψουν. Χώρες που υποστηρίζουν ριζοσπαστικές ιδέες, εξτρεμιστικά κινήματα».

Θύμισε εξάλλου ότι «η Ελλάδα είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ για σχεδόν επτά δεκαετίες. Συνεχίζουμε να δείχνουμε την αμείωτη αλληλεγγύη μας στη Συμμαχία στην οποία ανήκουμε. Και, σε αντίθεση με άλλους Συμμάχους, δεν υπονομεύουμε τη συνοχή της Συμμαχίας εκ των έσω. Μέσω αποσταθεροποιητικών ενεργειών, με αγορές προηγμένων όπλων ή με συμπεριφορά που είναι αντίθετη με τις αξίες και τις αρχές της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», διεκδικώντας από την τουρκική αστική τάξη την «πρωτοκαθεδρία» στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή.

Δήλωσε επίσης την ετοιμότητα και προθυμία της Αθήνας να παρέχει «τεχνική βοήθεια» προκειμένου η Μολδαβία να πραγματοποιήσει τις «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» προς ενίσχυση της «ευρωπαϊκής προοπτικής» της, λέγοντας ότι αυτή «θα είναι επωφελής όχι μόνο για τη Μολδαβία αλλά για τη σταθερότητα στην περιοχή».

Ενώ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σερβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BETA τόνισε πως «Η Σερβία αποτελεί εταίρο – κλειδί της ΕΕ. Η προτεραιότητα που έθεσε η σερβική κυβέρνηση για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην ευρωπαϊκή της πορεία, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του Κράτους Δικαίου, στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε τη σοφή απόφαση της χώρας να ακολουθήσει τη νέα μεθοδολογία Διεύρυνσης», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ως προς το ευρύτερο ζήτημα της Διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια και τη σημασία που έχει αυτή και για την ελληνική αστική τάξη ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος για την ΕΕ και αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης. Επιπλέον, σημείωσε, η προοπτική πλήρους ένταξής τους είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ένωσης, αλλά και βασικό κίνητρο μεταμόρφωσης και ανασχηματισμού της περιοχής.

Σταθερό το ευρωΝΑΤΟϊκό ενδιαφέρον για τα Δυτικά Βαλκάνια

Την μεγάλη αξία των Δυτικών Βαλκανίων υπό τον φόβο της ρωσικής επιρροής έχουν εκφράσει επανειλημμένως αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προεξάρχοντος του ΓΓ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στην τελευταία επίσκεψή του τον περασμένο Ιούλιο στην έδρα της στρατιωτικής αποστολής KFOR που διατηρεί το ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, σημείωσε πως η ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Κόσοβο θα συνεχιστεί, καθώς «είναι σημαντική όχι μόνο για το Κόσοβο και την περιοχή, αλλά επίσης για το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του». Προσθέτοντας ότι μετά την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, η KFOR «θα είναι όχι μόνο η μακροβιότερη αλλά και η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ» που είναι σε εξέλιξη.

Στη Θεσσαλονίκη το ειδικό Φόρουμ για τα Δυτικά Βαλκάνια

Στις 15 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη ειδικό Φόρουμ για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων αρμόδιων για τα Ευρωπαϊκά Θέματα.

Ορέστης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...