Δυτικά Βαλκάνια: «Μεγάλη Αλβανία» vs «Σερβικός Κόσμος»

Βαλκάνια Χάρτης
Χάρτης των Βαλκανίων

«Τη Δύση που σιωπά για τη “Μεγάλη Αλβανία”» επέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Αλ. Βουλίν, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Κοσοβάρου πρωθυπουργού, Αλ. Κούρτι, υπέρ της ένωσης Αλβανίας – Κοσόβου. Την ίδια στιγμή, βέβαια, επιβεβαιώνοντας τη ραγδαία όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Βουλίν υποστήριξε ότι «η δημιουργία του “Σερβικού κόσμου” αποτελεί το μόνο εμπόδιο στη δημιουργία της “Μεγάλης Αλβανίας” και θα αποδείκνυε ότι οι Σέρβοι δεν έχουν απομείνει μόνοι τους», καταλήγοντας πως «αυτό που επιτρέπεται στους Αλβανούς, δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί στους Σέρβους».

Ανέφερε ότι η «Μεγάλη Αλβανία» αποτελεί «απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιφέρεια γιατί επιδιώκει την επίλυση του Αλβανικού με την αποσύνθεση της Σερβίας και άλλων χωρών στα Βαλκάνια». Κατά τ’ άλλα ισχυρίστηκε ότι τα σύνορα στην περιοχή δεν πρέπει να αλλάξουν και ότι γι’ αυτό πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα η περίπτωση της Σερβίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Κούρτι δήλωσε ότι σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα για την ένωση Κοσσυφοπεδίου – Αλβανίας «θα ψήφιζα υπέρ, αλλά μόνο αν γινόταν ειρηνικά και δημοκρατικά» και ότι «όταν κηρύξαμε την ανεξαρτησία, το κάναμε κατά της Σερβίας και όχι κατά της Αλβανίας».

Συνοπτικά οι εδαφικές διεκδικήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια που διακινούνται από εθνικιστικούς κύκλους και προωθούνται από τις ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ανάλογα την περίπτωση
Χάρτης / Συνοπτικά οι εδαφικές διεκδικήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια που διακινούνται από εθνικιστικούς κύκλους και προωθούνται από τις ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ανάλογα την περίπτωση / Πηγή: TWITTER

Ο Πρόεδρος της Σερβίας στη Μόσχα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, μεταβαίνει για νέα επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, όπου, όπως έχει δηλώσει, στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, θα επικεντρωθεί σε πλευρές της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας.

Μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι «Solovyev», ο Βούτσιτς είπε ότι «επειδή δεν θέλω να εξαπατήσω κανέναν, λέω και σε Ευρωπαίους και σε Αμερικανούς: “Εχουμε ιδιαίτερες, καλές σχέσεις με τη Ρωσία και δεν θέλω να τις διαβρώσω, οπότε μην το ζητάτε αυτό”». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε «επιτυχία» που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια η Σερβία, επειδή, όπως είπε, διατηρεί φιλικές σχέσεις με Ρωσία και Κίνα.

Δείτε ακόμα...