Ε.Ο του ΚΚΕ: Καταγγέλλει την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο

Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωβουλή - Ευρωπαϊκή Ένωση
Φώτο Αρχείου / Ευρωκοινοβούλιο / Πηγή: Eurokinissi

Την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ που οδηγεί τους πρόσφυγες είτε πίσω στην κόλαση των πολέμων είτε στον εγκλωβισμό σε υπερδομές-φυλακές εντός της ελληνικής επικράτειας αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα, με πρόσφατη απόφασή της και προς εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, εντάσσει την Τουρκία στις «ασφαλείς τρίτες χώρες» για τους αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν, παρόλο που η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη Συνθήκη της Γενεύης για τους μη Ευρωπαίους πρόσφυγες. Πρόσφατο είναι και το παράδειγμα της κυβέρνησης της Δανίας να χαρακτηρίσει τη Δαμασκό και τα περίχωρά της στη Συρία ως «ασφαλή προορισμό» για την απέλαση Σύρων προσφύγων.

Η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, νομιμοποιώντας την απαράδεκτη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι «δεν βλέπει κάτι περίεργο σε αυτή την απόφαση».

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο με το οποίο διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες «επιστροφών» και απελάσεων. Η καταστολή στα σύνορα με τον αναβαθμισμένο ρόλο της Frontex σε συνδυασμό με τη «συνεργασία με τις τρίτες χώρες» και τις φαστ τρακ διαδικασίες εξέτασης ασύλου και απέλασης για όσους κριθούν «μη επιλέξιμοι», αποτελούν κατευθύνσεις του νέου αντιδραστικού πλαισίου που φορτώνει όλο το βάρος στα θύματα του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Όλα τα παραπάνω ακολουθούν τις επικίνδυνες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του «νέου Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο» που προωθεί. Βασίζονται στον Κανονισμό του Δουβλίνου, αλλά και στην Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας που έχει οδηγήσει στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Στο γεγονός ότι με τις αποφάσεις της ΕΕ όπως κι αυτές της ελληνικής κυβέρνησης παραβιάζονται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο για εξατομικευμένη εξέταση των αιτήσεών τους σε συμφωνία με τα προβλεπόμενα στη Συνθήκη της Γενεύης, ανθρώπων που με κίνδυνο της ζωής τους και μεγάλες θυσίες ξέφυγαν από την κόλαση του πολέμου, της εξαθλίωσης ή των διώξεων;
  • Στο ότι με τις ίδιες αποφάσεις όχι μόνο εμποδίζεται ο δρόμος να φτάσουν στη χώρα τελικού προορισμού τους, αλλά και οδηγούνται με απαράδεκτες διαδικασίες είτε σε φαστ τρακ απόρριψη της αίτησής τους και απέλαση πίσω στην κόλαση των πολέμων και των κατατρεγμών είτε στον απάνθρωπο εγκλωβισμό σε υπερδομές φυλακές για μήνες στα ελληνικά νησιά και τον Έβρο;».
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...