ΕΑΚΠ: Ότι διασώθηκε από τις φωτιές οφείλεται αποκλειστικά στην αυτοθυσία των ανδρών της Πυροσβεστικής και στους πολίτες

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια, μετά από τις προσπάθειες για τον περιορισμό των μετώπων στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Μαζί ενεργούν και Σέρβοι πυροσβέστες. Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021.
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ) Στερεάς Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του σωματείου στις 31/9/2021. Στην ανακοίνωση εκφράζει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους κατοίκους της Β. Εύβοιας που δοκιμάστηκαν με την μεγάλη καταστροφή, χάνοντας τις περιουσίες τους και τις δουλειές τους.

Όπως αναφέρει «Ότι διασώθηκε οφείλεται αποκλειστικά στην αυτοθυσία των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στους πολίτες που έκαναν ότι μπορούσαν για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα, να αποτρέψουν την τεράστια οικολογική καταστροφή. Με το χειρότερο τρόπο θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη μας η καταστροφή στις περιοχές της βόρειας Εύβοιας, καθώς η φωτιά κατέκαψε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και περιουσίες απλών λαϊκών ανθρώπων του μόχθου.»

Στην ανακοίνωσή της η ΕΑΚΠ Στερεάς Ελλάδας τονίζει ότι όλα αυτά τα χρόνια οι πιστώσεις για την πρόληψη στα δασικά οικοσυστήματα διαρκώς συρρικνώνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πιστώσεις που διατέθηκαν για τα Δασαρχεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τα οποία ενώ αιτήθηκαν χρηματοδότηση για υλοποίηση εργασιών καθαρισμού δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, το ποσό που τους εγκρίθηκε τελικά ήταν 180.000 ευρώ δηλαδή περίπου το 10% από αυτό που είχαν αρχικά ζητήσει. Στο τομέα της δασοπροστασίας μόνο την τελευταία 15ετία ( 2006 – 2020 ) στην περιφέρεια έχουν παραδοθεί στις στάχτες πάνω από 450.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων. Στην Εύβοια έχουν καεί σχεδόν τα μισά, 200.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΑΚΠ εδώ.

Δείτε ακόμα...