ΕΑΚΠ: Στο ίδιο έργο θεατές…

Πυρκαγιά στην Πεντέλη / Πηγή: Eurokinissi
(Φωτό αρχείου) / Πηγή: Eurokinissi

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ) αναφέρει:

«Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών εκφράζει τη συμπαράστασή της στους πληγέντες της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε την 19/7/2022 στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Πεντέλης. Για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι της Αττικής είδαν το βιός τους να χάνεται και το φυσικό τους περιβάλλον να καταστρέφεται. Οι διαχρονικά επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές στους δασικούς όγκους της Αττικής και στους εντός αυτών οικισμούς (με τραγική κορύφωση την αυτοκτονία ηλικιωμένου στην Ανθούσα το σπίτι του οποίου κάηκε τρεις φορές) δεν αποτελούν απλώς «φυσικά φαινόμενα» ή εκφράσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά έχουν βαθιές ρίζες στην ασκούμενη πολιτική των κυβερνήσεων που εγκατέλειψαν τα δάση στις τύχες τους και αντιλαμβάνονται την Πολιτική Προστασία ως ευκαιρία για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο οι θέσεις της ΕΑΚΠ. Μόλις πριν δύο εβδομάδες, η Παράταξή μας σημείωνε σε ανακοίνωσή της πως:

«…για άλλη μια φορά αναδεικνύονται οι μεγάλες ελλείψεις που ευθύνονται για την απουσία ενός αποτελεσματικού συστήματος πολιτικής προστασίας και πυρασφάλειας.

Ούτε τα εναέρια μέσα, τα οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι περισσότερα φέτος ούτε οι νεοσύστατες Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (δασοκομάντος) που δημιουργήθηκαν την τελευταία στιγμή μέσα στην αντιπυρική περίοδο ούτε και οι συνάδελφοι πυροσβέστες που έρχονται από το εξωτερικό, κατάφεραν να αποτρέψουν τις καταστροφές που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές.

Και πάλι αρνήθηκαν να ακούσουν τα αιτήματα των πυροσβεστών για τα οποία αγωνίζεται η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, δηλαδή για κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό, εξοπλισμό, μέσα και υποδομές στο Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και για προληπτικές εργασίες και αντιπυρικά έργα που απαιτείται να γίνουν έγκαιρα και πριν την αντιπυρική περίοδο στα δασικά οικοσυστήματα και στις περιοχές μίξης δασών – οικισμών.

Αποτέλεσμα είναι, εκτός από τις τεράστιες καταστροφές και φέτος να αναγκαζόμαστε να εργαζόμαστε με τις χειρότερες συνθήκες. Εξαντλητικά ωράρια εργασίας, μετακινήσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την περιφέρειά μας, διαμονή και διαβίωση κατά τις μετακινήσεις, σε πυροσβεστικές υπηρεσίες με εγκαταστάσεις που δεν πληρούν ούτε τις ελάχιστες προδιαγραφές για να διαβιώσει ένας άνθρωπος.»

Αυτή τη στιγμή, το πυροσβεστικό προσωπικό δίνει άνισες μα επαγγελματικές μάχες τόσο στο μέτωπο της Πεντέλης, όσο και στη νέα πυρκαγιά των Μεγάρων. Πέραν της Αττικής, εκατοντάδες συνάδελφοι από όλες τις περιοχές της Ελλάδας έχουν μετακινηθεί για ενίσχυση, κι όμως ο λαός συνεχίζει να βλέπει την καταστροφή να αγγίζει τις αυλές του. Κι ενώ την ίδια στιγμή οι Έλληνες πυροσβέστες εργάζονται στα όρια της ανθρώπινης εξάντλησης, ξεπερνώντας κατά πολύ κάθε υφιστάμενο παγκοσμίως πρωτόκολλο υγιεινής και ασφάλειας, η ηγεσία της ΠΟΕΥΠΣ αντί να αγωνιστεί και να διεκδικήσει ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ συνθήκες εργασίας και ΜΕΤΡΑ για την βελτίωση της προστασίας των πολιτών, ζητά την ξεκούραση των πυροσβεστών μέσω της επίκλησης στην καλή θέληση εθελοντών!

Αυτή την συνδικαλιστική πλειοψηφία θέλουμε συνάδελφοι; Που απέναντι στις ζωές των πυροσβεστών και των πολιτών βάζει την καλή θέληση της εκάστοτε κυβέρνησης και των εθελοντών; Που, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβαθμίζει την πυροσβεστική εργασία από «πιθανώς καρκινογόνα» σε «σίγουρα καρκινογόνα», αντί να παλέψει για την αντιμετώπιση όλων των πυροσβεστών (συμβασιούχων, εθελοντών, επαγγελματιών κλπ) με βάση τον κίνδυνο που η εργασία αυτή τους εκθέτει, ασκούν απαράδεκτες εκκλήσεις για «δίκαιη διαχείριση» της απλήρωτης υπερεργασίας, της υπερέκθεσης στα πεδία των συμβάντων και της διοικητική μέριμνας; Ουσιαστικά δηλαδή να συνεχίσουν να καλύπτονται αποκλειστικά με αυτά τα ημίμετρα έκτακτης ανάγκης οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές, που υπάρχουν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας;

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών καλεί όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να ενισχύσουν την προσπάθεια που καταβάλλουμε όλα αυτά τα χρόνια για να αναδειχτούν μέσα από τα συνδικαλιστικά μας όργανα, οι ελλείψεις, τα προβλήματα και οι αιτίες που τα δημιουργούν. Να αγωνιστούμε για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα και για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίκτυο πολιτικής προστασίας και πυρασφάλειας στην πατρίδα μας, που θα προστατεύει επαρκώς τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες, τις περιουσίες, τις υποδομές και τον φυσικό μας πλούτο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...