ΕΕ – Αυστραλία: Αναβλήθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Το κτίριο του κοινοβουλίου στην Καμπέρα της Αυστραλίας
Φώτο Αρχείου / Το κτίριο του κοινοβουλίου στην Καμπέρα της Αυστραλίας / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Michael @michael75

Αναβλήθηκαν οι διαπραγματεύσεις που προγραμματιζόταν να διεξαχθούν εδώ και καιρό για την πιθανή σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και την Αυστραλία, ανακοίνωσε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος, καθώς δεν έχει ακόμα κοπάσει η οργή για την απόφαση της Καμπέρας να ακυρώσει σύμβαση με τη Γαλλία για την προμήθεια στόλου συμβατικών υποβρυχίων στο αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.

Ο κύκλος διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου «αναβλήθηκε τουλάχιστον ως τον Νοέμβριο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Καμπέρα.

Το προηγούμενο διάστημα, η Γαλλία δήλωσε δημόσια ότι δεν μπορεί πλέον να εμπιστεύεται την κυβέρνηση της Αυστραλίας, κατηγορώντας αξιωματούχους ότι λένε ψέματα και αμφισβητούν εάν η εμπορική συμφωνία μπορεί να προχωρήσει.

Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Νταν Τέχαν, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να ταξιδέψει στην Ευρώπη για τις συνομιλίες, σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσπάθησε να υποβαθμίσει την απόφαση.

«Κατανοούμε τη γαλλική αντίδραση στην απόφασή μας για υποβρύχια, αλλά τελικά κάθε έθνος πρέπει να ενεργήσει με βάση το εθνικό του συμφέρον – αυτό είναι που έκανε η Αυστραλία», είπε.

Ο Τεχάν ανέφερε ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν. «Θα συνεχίσουμε την προετοιμασία για τον 12ο γύρο διαπραγματεύσεων και θα εργαστούμε για τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών που είναι προς το συμφέρον τόσο της Αυστραλίας όσο και της ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...