ΕΕ : Ενέκρινε τη στρατιωτική αποστολή στη Μοζαμβίκη

Στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ στην Αφρική (Τσαντ)

Την έναρξη μιας ακόμη ιμπεριαλιστικής επέμβασης της ΕΕ στην Αφρική σηματοδοτεί η έγκριση της ανάπτυξης στρατιωτικής αποστολής στη Μοζαμβίκη, με το πρόσχημα της «εκπαίδευσης» των ένοπλων δυνάμεων της χώρας εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Το σχέδιο μένει να επικυρωθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών στο συμβούλιο της 12ης Ιούλη, σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες.

Ήδη Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Λουξεμβούργο εξέφρασαν βούληση να ανταποκριθούν στην έκκληση της Πορτογαλίας και να συμμετάσχουν στη στρατιωτική αποστολή. Το μέγεθος της αποστολής, η διάρκειά της και άλλες λεπτομέρειες μένουν να διευκρινιστούν.

Η Πορτογαλία, της οποίας πρώην αποικία ήταν η Μοζαμβίκη, είχε καταστήσει σαφές τον Μάη πως είναι έτοιμη να αναπτύξει τους μισούς στρατιωτικούς  της δύναμης που θα συγκροτηθεί. Έχει ήδη στείλει στρατιωτικούς με «εκπαιδευτικό» και «συμβουλευτικό» ρόλο στη Μοζαμβίκη μετά μετά την επίθεση στην Πάλμα την 24η Μάη από τζιχαντιστές στην επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου, στα σύνορα με την Τανζανία.

Ο γαλλικός κολοσσός του τομέα της Ενέργειας «Total» έχει αναλάβει στη συγκεκριμένη περιοχή, όχι μακριά από την Πάλμα, μεγάλο έργο εξόρυξης και υγροποίησης φυσικού αερίου αξίας περίπου 17 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την 24η Ιούνη η «Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής» (ΚΑΜΑ) αποφάσισε επίσης να αναπτύξει στρατιωτική αποστολή στη χώρα.

Την ίδια ώρα, οι μάχες μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των τζιχαντιστών συνεχίζονται. Οι ένοπλες δυνάμεις της Μοζαμβίκης ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι 156 ένοπλοι σκοτώθηκαν σε μάχες με «τρομοκράτες» στη βόρεια επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου, κοντά στην πόλη Πάλμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...