ΕΕ: Η Κομισιόν παγώνει κονδύλια 7,5 δισ. ευρώ προς την Ουγγαρία λόγω «ανησυχιών» για το «κράτος δικαίου»

Ουγγαρία - Βίκτορ Όρμπαν
Φώτο Αρχείου / Ουγγαρία – Βίκτορ Όρμπαν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την Τετάρτη να μην χορηγηθούν στην Ουγγαρία κονδύλια ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ, λόγω «ανησυχιών» για το «κράτος δικαίου».

Η Βουδαπέστη είχε προθεσμία έως τις 19 Νοεμβρίου για να περάσει 17 μεταρρυθμίσεις, που διαπραγματεύτηκε με την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ το καλοκαίρι, προκειμένου να αποφύγει το «πάγωμα» των κονδυλίων, με το οποίο απείλησαν την κυβέρνηση του ακροδεξιού ηγέτη, Βίκτορ Όρμπαν, οι Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του μηχανισμού της για το κράτος δικαίου, όπως μεταδίδει το Euronews.

«Ενώ έχουν αναληφθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη ορισμένες μεταρρυθμίσεις, η Ουγγαρία απέτυχε να εφαρμόσει επαρκώς κεντρικές πτυχές των αναγκαίων 17 διορθωτικών μέτρων, όπως είχε δεσμευτεί», σημείωσε η Κομισιόν.

«Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει την αρχική της πρόταση της 18ης Σεπτεμβρίου, να αναστείλει το 65% των αναλήψεων υποχρεώσεων για τρία επιχειρησιακά προγράμματα, στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, ύψους 7,5 δισ. ευρώ», προστίθεται στην ανακοίνωσή της.

Ο επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν, υποστήριξε ότι ο νέος μηχανισμός αιρεσιμότητας του κράτους δικαίου ήταν «το σωστό εργαλείο που έπρεπε να εφαρμοστεί», καθώς οι μεταρρυθμίσεις αυτές «δεν θα είχαν συμβεί ποτέ διαφορετικά».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...