ΕΕ – ΝΑΤΟ: Ετοιμότητα να παρέμβουν στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας

Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις στα σύνορα με Λευκορωσία απέναντι σε μετανάστες
Φώτο Αρχείου / Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις στα σύνορα με Λευκορωσία απέναντι σε μετανάστες

Την ετοιμότητά τους να παρέμβουν στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας, εκφράζουν Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ΝΑΤΟ, προκειμένου να «αντιμετωπιστούν» οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό. Στην πραγματικότητα, η Λευκορωσία αντιδρώντας στις κυρώσεις της ΕΕ προωθεί μετανάστες στα σύνορά της, ενώ Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία τους επαναπροωθούν ή τους συλλαμβάνουν.

Η Πολωνική συνοριοφυλακή έκλεισε το πέρασμα με τη Λευκορωσία στην Κουζνίκα, όπου έχουν συγκεντρωθεί 3.000-4.000 μετανάστες, σύμφωνα με Πολωνικές εκτιμήσεις και έχουν αναπτυχθεί 12.000 άνδρες του Πολωνικού στρατού. Παράλληλα και η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα λευκορωσικά σύνορα.

«Φοβόμαστε ότι δεν θα υπάρξει παρά κλιμάκωση αυτού του είδους των ενεργειών στα πολωνικά σύνορα στο εγγύς μέλλον, και ότι θα έχει ένοπλη φύση», δήλωσε ο Πιοτρ Μίλερ, εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.

«Το ΝΑΤΟ θα εγγυηθεί την ασφάλεια των κρατών μελών του»

Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις στα σύνορα με Λευκορωσία απέναντι σε μετανάστες
Φώτο Αρχείου / Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις στα σύνορα με Λευκορωσία απέναντι σε μετανάστες / Πηγή: TWITTER

«Η χρήση μεταναστών από το καθεστώς (του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ) Λουκασένκο ως υβριδική τακτική είναι απαράδεκτη», ανέφερε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας ανησυχία για αυτή την κατάσταση.

«Ανησυχούμε για την πρόσφατη κλιμάκωση στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας. Καλούμε τη Λευκορωσία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το ΝΑΤΟ θα εγγυηθεί την ασφάλεια των κρατών μελών του και ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, «η οποία ασκεί πίεση» σε τρεις σύμμαχες χώρες: Λιθουανία, Λετονία και Πολωνία.

Η ΕΕ ετοιμάζει νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία

Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις στα σύνορα με Λευκορωσία απέναντι σε μετανάστες
Φώτο Αρχείου / Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις στα σύνορα με Λευκορωσία απέναντι σε μετανάστες / Πηγή: TWITTER

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε από την πλευρά της χθες Δευτέρα τα κράτη μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν την επιβολή νέων κυρώσεων.

Πέρα από την επιβολή νέων κυρώσεων στο Μινσκ, τόνισε πως η ΕΕ «θα εξετάσει το πώς θα επιβάλει κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών» που μεταφέρουν μετανάστες στη Λευκορωσία.

«Αυτή είναι η συνέχιση της απέλπιδας προσπάθειας του καθεστώτος Λουκασένκο να χρησιμοποιεί ανθρώπους ως πιόνια για να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντάλμπερτ Γιανς σε συνέντευξη Τύπου.

Επικαλούμενος τις εκτιμήσεις της Frontex, ο εκπρόσωπος τόνισε πως «πολλές εκατοντάδες» μετανάστες βρίσκονται στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, έθεσε το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων της ΕΕ κατά του Μινσκ.«Αντιμετωπίζουμε μια υβριδική απειλή και δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», είπε, προσθέτοντας ότι το θέμα θα τεθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σε μια εβδομάδα.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Δείτε ακόμα...