ΕΕ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν

Ιράν σημαία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε σήμερα τις κυρώσεις της κατά του παραστρατιωτικού σώματος του Ιράν, «Φρουροί της Επανάστασης», λόγω της καταστολής των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. Οι νέες κυρώσεις αφορούν πέντε πρόσωπα και δύο οντότητες, ανακοινώσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στον λογαριασμό του στο Twitter.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ περιέλαβαν στη μαύρη λίστα τους «το Συνεταιριστικό Ίδρυμα IRCG», το αρμόδιο όργανο για τις επενδύσεις στους κόλπους των Φρουρών της Επανάστασης.

Η κύρωση επιτρέπει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ, τα οποία έχει στην κατοχή του το ίδρυμα και απαγόρευσε οποιαδήποτε χρηματοδότησή του. Η ΕΕ επέβαλε επίσης κυρώσεις στη «φοιτητική οργάνωση Μπασίτζ (SBO)», πτέρυγα της οργάνωσης Μπασίντζ που κατηγορείται για βίαιη καταστολή στις πανεπιστημιουπόλεις.

Τρείς στρατιωτικοί και ένας δικαστής, που θεωρείται υπεύθυνος για πολλές συλλήψεις δικηγόρων και θανατικές καταδίκες, απαγορεύεται να εισέλθουν στην ΕΕ.

Αυτή είναι η όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά του Ιράν που αποφασίζεται από τους 27 μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, που πέθανε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα.

Τα ευρωπαϊκά περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται πλέον σε βάρος 217 ατόμων και 37 οντοτήτων στο Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...