ΕΕ: Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άστεγοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο λόγω πανδημίας

Καπιταλισμός - φτώχεια - ζητιάνος - Άστεγος στο Λονδίνο, Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Φώτο Αρχείου / Άστεγος στο Λονδίνο, Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο – / Πηγή: unsplash / Φωτογράφος: Tom Parsons

Ιδιαίτερο κίνδυνο λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζουν οι πάνω από 4 εκατομμύρια άστεγοι που ζουν αυτή την στιγμή στην ΕΕ, σύμφωνα με μελέτη της επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [ΕΚ].

Σε προσχέδιο ψηφίσματος που εγκρίθηκε με 33 ψήφους υπέρ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚ, η επιτροπή Αναφορών (PETI) εκφράζει την ‘ανησυχία’ της για την κατάσταση περισσότερων από 4 εκατομμύρια Ευρωπαίων άστεγων, οι οποίοι είναι αποτέλεσμα της έλλειψης εξασφάλισης λαϊκής στέγης, σταθερή δουλειά για όλους, δωρεάν εξασφάλιση των κοινωνικών αναγκών, στην καπιταλιστική οικονομία.

Η συνεχιζόμενη πανδημία στο πλαίσιο και της εμπορευματοποιημένης υγείας, επιδεινώνει την κατάσταση στους αστέγους, και όπως εκτιμά και η επιτροπή της ΕΕ, οδηγεί στην ‘αύξηση των ανέργων και τους καθιστά περισσότερο εξαρτώμενους από την κοινωνική προστασία’. Η επιτροπή ουσιαστικά ‘κρούει’ τον κίνδυνο οχι γιατί αγάπησαν τους αστέγους που διαχρονικά υπήρχαν στην καπιταλιστική Ευρώπη, αλλά ανησυχεί, για την αύξηση και αυτών των υποτυπωδών πόρων που θα διατεθούν γι΄αυτούς, που σημαίνει αφαίρεση πόρων- χρηματοδότησης του κεφαλαίου. Πάρτε μέτρα για να μην πληγεί το κεφάλαιο, αυτόν τον ‘κώδωνα κρούει.

Η επιτροπή Αναφορών της ΕΕ, ανησυχεί επίσης και για την φερόμενη αύξηση κατά 70% των αστέγων σε ολόκληρη την Ε.Ε. τα τελευταία 10 χρόνια. Και όπως και η ίδια εκτιμά, αυτές οι αυξήσεις οφείλονται σε συνδυασμό παραγόντων που σχετίζονται με την αύξηση του κόστους στέγασης, την οικονομική κρίση, τη μείωση της κοινωνικής προστασίας και ανεπαρκείς πολιτικές. Οτι η οικονομική ύφεση και η απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδημάτων, ενδέχεται να αυξήσουν περαιτέρω το κόστος στέγασης και τα ποσοστά αστεγίας στην Ευρώπη.

Ναι αυτός είναι ο καπιταλισμός. Και η ΕΕ είναι ένας διακρατικός καπιταλιστικός οργανισμός για την διασφάλιση της κερδοφορίας και ενίσχυσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στην διεθνή καπιταλιστική οικονομία, έναντι άλλων ανταγωνιστών.

Τα όποια μέτρα και οι ‘ευχές’, θα προσκρούουν αντικειμενικά στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής που δεν εξασφαλίζει δουλειά, δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, στέγη για όλους. Κάποιοι θα βρίσκουν δουλειά για όσο διάστημα διαρκεί αυτή, και άλλοι θα απολύονται, δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν στέγη, και η ανεργία – αστεγία θα ανακυκλώνονται σε μια σφιχτή αλυσίδα.

Πηγή: cnn.gr

Δείτε ακόμα...