EE: Παραμένει το αδιέξοδο μεταξύ Βρυξελλών και AstraZeneca για τις παραδόσεις εμβολίων

εμβόλιο - covid-19 - corona

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Η ΕΕ πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ. «Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ με tweet, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ζητούσε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την ταχεία παράδοση δόσεων του εμβολίου που έχει προαγοράσει το μπλοκ για το πρώτο τρίμηνο.

Η ΕΕ τις τελευταίες μέρες προβάλλεται ως ‘στα άρματα’… Η ΕΕ ξεκίνησε τις ‘αντιπαραθέσεις’ με τα μονοπώλια του Φαρμάκου, απειλώντας με προσφυγές και αυξάνοντας τις πιέσεις να «τρέξουν» τις συμβάσεις και να υπάρξει επάρκεια εμβολίων. Και όλα αυτά όταν την ίδια στιγμή, η ίδια αρνείται ακόμα και τώρα να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις με τις φαρμακευτικές, ενώ κι αυτές που επιτρέπει επιλεκτικά να αναγνωστούν έχουν κρυμμένα τα πιο κρίσιμα στοιχεία τους.

Γεννούνται τα ερωτήματα : Πόσο «έξω» στον προγραμματισμό του μπορεί να βγει ένα μονοπώλιο που έχει πάρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για προπαραγγελίες, κλείνει συμφωνίες με όλο τον κόσμο για τα εμβόλια και λόγω του μεγέθους του, θα έπρεπε να έχει προγραμματίσει τις παραδόσεις επακριβώς με τα συμφωνηθέντα;

Τι σχέση έχει ο καβγάς για τα εμβόλια ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ με τον ανταγωνισμό για τη διαχείριση της κρίσης; Που βρίσκεται η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» και οι διαβεβαιώσεις ότι «η πανδημία τελειώνει», όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί;

Αλήθεια πως συσχετίζεται η καθυστέρηση των εμβολιασμών στον ‘καυγά’ ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ που απαιτούν παράταση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και σε εκείνα που αποκλείουν την επ’ αόριστον αναστολή του «Συμφώνου Σταθερότητας», γιατί θίγονται τα πιο άμεσα συμφέροντά τους; τι σχέση έχει η παράταση της πανδημίας με την υλοποίηση της πρωτοφανούς αντεργατικής επίθεσης στην τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης και του παράλληλου χτυπήματος της απεργίας, των διαδηλώσεων ανά την Ευρώπη;

Πολλά άλλα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στα ερωτήματα. Ο κοινός παρανομαστής στις απαντήσεις τους, αναδείχνει τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, τους ανταγωνισμούς που οξύνονται στη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση, όπου ‘σφάζονται’ τα μονοπώλια, τα κράτη, με κάθε αφορμή που δυνάμει μπορεί να επηρεάσει τα συμφέροντα τους.

Το αδιέξοδο με τα συμβόλαια που είχε υπογράψει η Κομισιόν με τις φαρμακοβιομηχανίες για την προμήθεια εμβολίων και η αυξημένη ζήτηση σε όλο τον κόσμο, ‘οδηγεί’ το εμβόλιο -που είναι εμπόρευμα- στους πλειοδότες που εξασφαλίζουν μεγαλύτερο κέρδος για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Η ΕΕ η οποία στηρίζει τα μονοπώλια, την καπιταλιστική οικονομία, στο πλαίσιο των εσωτερικών και διεθνών της ανταγωνισμών, κατηγορεί τους βασικούς της προμηθευτές ότι καθυστερούν τις παραδόσεις επειδή πολλές παρτίδες κατευθύνονται σε αγορές όπου τα συμβόλαιά τους αποδίδουν μεγαλύτερα κέρδη, όπως στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ. Έτσι, το κέρδος των φαρμακευτικών εταιρειών, είναι αυτό που «ρυθμίζει» την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, οξύνοντας τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τους λαούς να μετράνε τους νεκρούς τους.

Σε αυτή τη βάση, ‘μαλώνουν μεταξύ τους’ για το ποιος είναι ο «ριγμένος» στη μοιρασιά μιας μειωμένης έτσι κι αλλιώς καπιταλιστικής παραγωγής που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει άμεσα και πολύπλευρα στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών.

Θυμίζουμε π.χ. την Ιταλία να απειλεί ότι αν δεν αποκατασταθούν οι συμφωνημένοι ρυθμοί στη διανομή των εμβολίων, στοχοποιώντας και τη Γερμανία, επειδή διαπραγματεύτηκε «κατά μόνας» με τις φαρμακευτικές την προμήθεια επιπλέον παρτίδων, έξω από την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία. Με την διαφημιζόμενη ‘αλληλεγγύη’ της ΕΕ χωρίς μάσκα, να αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο : ‘ο θάνατός σου, ζωή μου”.

Οι χώρες που στοχεύουν στον άμεσο εμβολιασμό ώστε αυτός με τη σειρά του να ‘στηρίξει’ το άνοιγμα του Τουρισμού για να διαχειριστούν την κρίση, χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους με τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, με άλλους ανταγωνιστές τους που έχουν προμηθευτεί περισσότερα να κερδίσουν και περισσότερα από το δικό τους άνοιγμα στον τουρισμό. Έτσι σε αυτή τη βάση, αυξάνουν την πίεση για παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης και οξύνουν την αντιπαράθεση με τους λεγόμενους «φειδωλούς του Βορρά».

Τα μονοπώλια από την άλλη, αξιοποιούν αυτήν την κατάσταση στη ζήτηση, και εκβιάζουν για νέους όρους στα συμβόλαια των παραγγελιών ή νέα μερίδια στις αγορές, με στόχο την παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας τους. Άλλες εταιρείες, που είχαν αποκλειστεί από τη λίστα των προμηθευτών της ΕΕ, εκμεταλλεύονται τις επείγουσες ανάγκες και τις αντιθέσεις ώστε να εισβάλλουν στην ευρωπαϊκή αγορά και να αυξήσουν τα κέρδη τους, στο πλαίσιο και των γεωπολιτικών σχεδίων τους στην ευρύτερη περιοχή.

Ένα κουβάρι, μια παραφροσύνη, με τους λαούς να συνθλίβονται στις αντιθέσεις, τους ανταγωνισμούς για το κέρδος ανάμεσα στα μονοπώλια, για ένα κοινωνικό αγαθό που ενώ παράγεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους σε όλους τους κρίκους της παραγωγής του, μπορούν να το ‘έχουν’ μόνο ως εμπόρευμα στον καπιταλισμό, το οποίο πληρώνουν και επιπλέον μέσω των επιδοτήσεων στις φαρμοκοβιομηχανίες.

Τα ίδια τα γεγονότα αποδεικνύουν αλλά και προβάλλουν στους λαούς το καθήκον να πάρουν την υπόθεση της ζωής τους στα δικά τους χέρια, με τους αγώνες τους για τις ανάγκες τους, στοχεύοντας τον πραγματικό εχθρό, το κεφάλαιο και την εξουσία του, για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικούς συστήματος.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...