Τις αντιθέσεις που βαθαίνουν και εντός της ΕΕ αναδεικνύουν οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες κατά κινήσεων της ουγγρικής προεδρίας (που ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιούλη), μετά και από τις επίσημες επαφές που είχε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, σε Κίνα και Ρωσία.
Χτες, ο εκπρόσωπος της προέδρου της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, ανακοίνωσε πως κατά το τρέχον εξάμηνο σε εργασίες ευρωπαϊκών θεσμών την Κομισιόν δεν θα την εκπροσωπούν μέλη της – δηλαδή Ευρωπαίοι Επίτροποι – όπως γινόταν έως τώρα, αλλά αξιωματούχοι τεχνικού επιπέδου «υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων κατά την έναρξη της ουγγρικής προεδρίας». Στην ίδια του ανάρτηση μέσω «X», ο Μαμέρ ανέφερε τελικά ότι «δεν θα λάβει χώρα» ούτε η καθιερωμένη επίσκεψη του «Κολεγίου των Επιτρόπων» (δηλαδή της ολομέλειας της Κομισιόν με όλα τα στελέχη της) στην Ουγγαρία, όπως γίνεται κάθε φορά που μία χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της Ενωσης.
Στο μεταξύ, συνολικά 63 μέλη της νέας Ευρωβουλής απευθύνονται με επιστολή τους στους επικεφαλής Κομισιόν, Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Ορμπαν «έχει ήδη προκαλέσει σημαντική ζημιά εκμεταλλευόμενη και καταχρώμενη του ρόλου της προεδρίας του Συμβουλίου», αλλά και ότι «ο κ. Ορμπαν υπονομεύει ενεργά τις κοινές θέσεις της ΕΕ. Για παράδειγμα, παρεμβαίνοντας υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός με κάθε κόστος, αντί για μια κατάπαυση του πυρός με βάση τους όρους της Ουκρανίας. Οχι μόνο υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του όταν εμφανίζεται να εκπροσωπεί την ΕΕ ως σύνολο, αλλά προωθεί ενεργά μια πολιτική ατζέντα αντίθετη από τις κοινές θέσεις της ΕΕ. Επιδιώκει να υπονομεύσει τις υπάρχουσες αποφάσεις της ΕΕ, τη συνολική διαδικασία λήψης αποφάσεων, όπως και την ενότητα της ΕΕ σε ζητήματα υψηλής σημασίας. Αυτό δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί».
Η επιστολή καταλήγει ότι πρέπει να ληφθεί «αποφασιστική δράση το συντομότερο δυνατόν ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω ζημιά, όχι μόνο για την αξιοπιστία της ΕΕ ως συνόλου αλλά και αναφορικά με την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση», ζητώντας «πραγματικές ενέργειες, όπως η αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο, καθώς η πρακτική έχει δείξει ότι οι απλές λεκτικές καταδίκες αυτής της κατάστασης δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα».
Στο μεταξύ, συζητήσεις εντείνονται και για συντονισμένη υπο-εκπροσώπηση των κρατών – μελών στις υπουργικές συναντήσεις, για παράδειγμα, ανήμερα του άτυπου συμβουλίου ΥΠΕΞ που η Βουδαπέστη σχεδίαζε να συγκαλέσει τέλη Αυγούστου, ετοιμάζεται επίσημη συνεδρίαση των υπουργών στις Βρυξέλλες, πρόταση για την οποία βέβαια δεν λείπουν αντιρρήσεις.
Ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιάνος Μπόκα, δήλωσε ότι «η ΕΕ είναι διεθνής οργανισμός που έχουν συγκροτήσει κράτη – μέλη» και ότι η Κομισιόν είναι ένας «θεσμός της ΕΕ» που «δεν μπορεί να διαλέγει με ποιους θεσμούς και ποια κράτη – μέλη αρέσκεται να συνεργάζεται», αναρωτώμενος αν «πλέον όλες οι αποφάσεις της Κομισιόν λαμβάνονται στη βάση πολιτικών υπολογισμών;».
Σύμφωνα με το «Politico», Εσθονία, Φινλανδία, Λιθουανία και Σουηδία είχαν αποφασίσει έως χτες να μη στέλνουν τους επικεφαλής των υπουργείων τους σε τέτοιες άτυπες υπουργικές συναντήσεις στη Βουδαπέστη. Από τη μεριά της Λετονίας, κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επισκέψεις Ορμπαν σε Πεκίνο και Μόσχα, που «υπονομεύουν την ενότητα της ΕΕ», αλλά είπε ότι η χώρα του θα εξετάσει «κατά περίπτωση, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες» τη συμμετοχή της σε τέτοιες συναντήσεις.
Επανεκλέχτηκε η Μετσόλα
Στο μεταξύ, σε χτεσινή ψηφοφορία η Μαλτέζα, προερχόμενη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ρομπέρτα Μετσόλα, επανεκλέχτηκε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ελαβε 562 ψήφους (90,2%) έναντι 61 της υποψήφιας που πρότεινε η Ευρωομάδα της GUE, Ιρένε Μοντέρο, από το ισπανικό κόμμα «Ποδέμος».
Η Μετσόλα δεσμεύτηκε για «ισχυρή ηγεσία» και υποστήριξε ότι το Ευρωκοινοβούλιο «πρέπει να είναι ένα Σώμα που δεν μπορεί να φοβάται να ηγηθεί και να αλλάξει», όπως και ότι δεν θα αποφύγει «ποτέ τις δύσκολες αποφάσεις».
Αύριο αναμένεται η ψηφοφορία για την εκλογή του επικεφαλής της Κομισιόν. Ευρωπαϊκά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι αναμένεται «διάσπαση» (όσον αφορά την ψηφοφορία) στην ευρωομάδα Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) όπου ανήκουν και οι «Αδελφοί της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι, που εδώ και καιρό παζάρευε με το ΕΛΚ και την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν συνεργασία και μέσα από τη στήριξη μιας επανεκλογής της.