ΕΕ: Σχέδιο για κοινές προμήθειες όπλων παρουσίασε η Κομισιόν

Με στόχο να μπει γερά στην κούρσα των στρατιωτικών εξοπλισμών, σε ανταγωνισμό με άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο για κοινές προμήθειες όπλων. από τα κράτη – μέλη.

Η εκπόνηση σχεδίου είχε αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βερσαλλίες στις 11 Μαρτίου, για «ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων υπό το φως της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας» και έτσι η Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο για «να καλυφθούν τα κενά στην ευρωπαϊκή άμυνα, με τρόπο συντονισμένο, αλλά και για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».

Για το σκοπό αυτό, το φθινόπωρο του 2022, η Επιτροπή θα προτείνει κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Επενδυτικό Πρόγραμμα (EDIP) και θα καθορίσει τις προϋποθέσεις για τα κράτη-μέλη για τη σύσταση Ευρωπαϊκών Κοινοπραξιών Αμυντικών Ικανοτήτων (EDCC).

Η Επιτροπή επισημαίνει τρεις επείγουσες προτεραιότητες: Την αναπλήρωση των αποθεμάτων, την αντικατάσταση παλαιών συστημάτων σοβιετικής εποχής και την ενίσχυση συστημάτων εναέριας και πυραυλικής άμυνας.

Επίσης προτείνει αναλυτικό κατάλογο για στρατηγικές επενδύσεις στον αέρα, την ξηρά, τη θάλασσα, το διάστημα και την κυβερνοάμυνα.

Ωστόσο, μέχρι να δημιουργηθεί αυτός ο κοινός μηχανισμός προμηθειών, η Κομισιόν, θα υιοθετηθεί ένα βραχυπρόθεσμο μέσο για την ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανικών δυνατοτήτων, μέσω κοινών προμηθειών, ώστε να υποστηρίξει τα κράτη-μέλη να καλύψουν τα πιο επείγοντα και κρίσιμα κενά. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή είναι έτοιμη να δεσμεύσει 500 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για δύο χρόνια.

Την τρελή κούρσα των εξοπλισμών, θα την πληρώσουν ακριβά οι λαοί της ΕΕ, καθώς η Επιτροπή ζητά αύξηση των πολεμικών δαπανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή αναγνωρίζει πως τα κράτη-μέλη ανακοίνωσαν φέτος αυξήσεις στους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς τους, συνολικά κατά 200 δισ. ευρώ επιπλέον για τα επόμενα χρόνια, ωστόσο επισημαίνει ότι οι αυξήσεις αυτές δεν μπορούν να κλείσουν την ψαλίδα που υπάρχει με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, από το 1999 έως το 2021, οι συνδυασμένες πολεμικές δαπάνες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 20%, έναντι 66% για τις ΗΠΑ, 292% για τη Ρωσία και 592% για την Κίνα…

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...